Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ballagna a vén diák, de nem tudjuk, hova? Segít az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt.

default user icon
MME
Az általános iskola végéhez közeledve a fiatalok sorsfordító és bonyolult kérdéssel szembesülnek. Hogyan tovább? A létfontosságú döntést a gyerekek és a szülők együtt is nehézkesen hozzák meg. Az IKK Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. korszerű és praktikus összefoglalója azonban lehetővé teszi, hogy a pálya-és szakmaválasztás ne holmi szerencsejáték, hanem tudatos tervezés eredménye legyen.

Bizonytalan jövőkép. Ágas-bogas képzési hálózat. Lutriszagú elhatározások.
Háromévesen állandóan a konyhában tüsténkedett, hatévesen minden hétvégén kirándulni akart, a felső tagozatban pedig csak arról beszélt, hogy milyen volt a délutáni edzés. Mégis, mi érdekli igazán?! A továbbtanulás kapujában gyakran érezhetjük elveszettnek magunkat a lehetőségek sűrűjében.

Az IKK központi és továbbtanulásról szóló weboldalai megkönnyíti az életünket, átfogó képet ad az újraformált szakképzési stuktúráról és segít kiigazodni az ágazatok útvesztőjében.

A megújult szakképzési rendszer alappillérei a technikumok és a szakképző iskolák. Mindkét képzési forma ágazati alapozással indul, gyakorlatorientált és a munkaerőpiacon versenyképes szakembereket nevel, akiknek a beiratkozásnál nem szakmát, csupán ágazatot kell választaniuk.

Szintén közös pont a tanulmányi eredmény alapú ösztöndíj, és a duális képzés opciója, azaz az iskolák szoros együttműködése egy iparági partnervállalattal.

Ha a sport mellett tesszük le a voksunkat, adott esetben edzőként képzeljük el gyermekünk jövőjét, akkor a technikumi képzés felé fordulhatunk. A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. Az általános ágazati alapok elsajátítása itt két évig tart, amit három éves szakmai oktatás követ. A technikumi időszak végén a diákok az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet is a kezükben tudhatják, sőt nyelvvizsgaszerzésre is van esély, ráadásul a technikumban végzett diákok előnyőket élveznek a felsőoktatási felvételi eljárás során is.

A szakképző iskolák mesterembereket képeznek. Ha például valaki cukrász szeretne lenni, akkor itt a helye. Ez az oktatási forma három éves, az egy éves élelmiszeripari ismeretszerzés után két éven át tartó szakmaspecifikus képzés következik. A szakképző iskola 9. évfolyama után a diákok technikumban is folytathatják tanulmányaikat.


Ha pedig már eldőlt, hova ballag tovább a vén diák, akkor vethetünk egy pillantást más szemmel is az Innovatív Képzéstámogató Központ Zrt. weboldalára, hiszen a szakképzések kapuja a diákok mellett a felnőttek számára is nyitva áll. A szakképzés a jövő lehetősége, érdemes élni vele. 

Tájékozódni az IKK Zrt. alábbi weboldalain érdemes:

https://szakkepzes.ikk.hu/ 
https://szakkepzes.ikk.hu/tovabbtanulas 

 

Az IKK Zrt. támogatását az NFA terhére a Szakképzésért és Felnőttképzésért felelős Miniszter biztosítja.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss