Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Balkezesek: ügyetlenek vagy különlegesek?

default user icon
MME
Gyakran mondjuk az ügyetlen emberekre, hogy kétbalkezes. De vajon, aki balkezesnek született, tényleg ügyetlenebb a jobbkezeseknél? Vagy inkább különlegesebb? Utánajártunk a kérdéseknek. Izgalmas válaszok következnek!

A teljes világnépesség körülbelül 10-15 százaléka balkezes, mégis csak nagyon kevés dolgot gyártanak vagy terveznek kifejezetten balkezesek számára. Említhetjük itt természetesen a főzőeszközöket is. Ritka esetben találunk a boltokban kifejezetten balkezes felhasználók számára megalkotott edényeket vagy konyhai eszközöket.

Miért lesz valaki balkezes?

Kutatások szerint a genetika és a környezet együttes hatására alakulhat ki balkezesség. Aki jobbkezes, rendelkezik D (dextral) génnel. A balkezességért a C (chance) gén felel. Azért van a világon több jobbkezes, mert a D gén domináns, vagyis DD és DC géngombináció is jobbkezességet eredményez, míg a C recesszív jelleg, azaz kizárólag a ritkábban előforduló CC kombinációban juthat érvényre at adott gén által kódolt tulajdonság, jelen esetben a balkezesség.

Ebben jobbak a balkezesek

A sportban (mint például a tenisz, a kézilabda, a vívás) a balkezes játékosok gyakran érnek el jelentős sikert és válnak híressé. Sokak szerint ez azért lehetséges, mert a jobbkezes ellenfeleknek nehezebb a dolguk a balkezesekkel szemben, míg fordítva ez nem szinte egyáltalán nem igaz.

A balkezesek nagy valószínűséggel válnak kétkezessé, vagyis mindkét kezüket hasonlóan jól használják. Emiatt sem okoz nekik különösebb problémát, hogy viszonylag kevés kifejezetten balkezes eszközt gyártanak számukra.

A balkezesek kreatív megoldásokat alkalmaznak és innovatív módon gondolkodnak, így sikeresek olyan szakterületeken, ahol ez a két személyiségjegy elengedhetetlen. A balkezesek akár előnyösebb helyzetbe hozzák magunkat a jobbkezesekkel szemben olyan munkafolyamatokban, amelyek speciális koordinációt és figyelmet igényelnek.

A balkezeseknél különféle készségek és képességek is felerősödhetnek. Például jobban és könnyebben alkalmazkodnak a különböző környezeti kihívásokhoz.

A tudomány valójában még mindig kutatja a balkezesség rejtélyeit. Ám egy dolog biztos: a balkezesek sokkal különlegesebbek, mint gondolnánk...

Ezeket is ajánljuk:

Ezek is érdekelhetnek