Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Túrázz és egyél jókat ősszel is a Balatonon!

Az ősz közeledtével sem ér véget a szezon; a magyar tenger egész évben élménygazdag időtöltést ígér. A Balaton – bár sokak számára elsődlegesen a vízi élmények miatt ismert – ajánlott úti cél azok számára is, akik koraősszel fedeznék fel a természet szépségeit, a tó kulturális kincseit, gasztronómiai kínálatát.

A Balaton nem csak egy tó, a Balaton egy életérzés – vallják a magyar tenger kedvelői – hiszen minden nap más és más arcát villantja meg az odalátogatóknak, új színekben pompázik a tó, s alighanem minden magyarnak megvan a térséghez köthető története. A balatoni lángos, a Szigligeti vár, a vitorlákkal tarkított víztükör, a szüreti forgatagok: mindez csak néhány kiragadott példa, mely látogatók ezreit vonzza egész évben. A tájegység számos programot és látnivalót kínál koraősszel is. Nem beszélve arról, hogy ezekhez a színes programokhoz páratlan gasztonómiai élmény társul.


A Balatonnál jobbnál jobb vendéglátóhelyek közt válogathatunk. Rengeteg étterem, bisztró várja vendégeit a szezonra jellemző, megújult ételkínálattal, olyan menüvel, amely csak az ősz folyamán érhető el. A kreatív gasztronómia izgalmas, sokszor újító szemléletű fogásai mellett azonban hagyjunk teret a nagy balatoni klasszikusoknak is! Ilyen például a halászlé, amely kihagyhatatlan étel, ha a Balatonnál járunk.

A balatoni változat abban különbözik más régiók halászleveitől, hogy pontyból, süllőből, csukából vagy harcsából, apróhalak hozzáadásával készül, a lényeg, hogy a halak harmada ragadozó legyen. Burgonya és egy pohár balatoni bor is kerül bele. Egységes recept nincs, máshogy készítik Fonyódon és máshogy Füreden. A halételek kedvelői a halászlé mellett a csárdák, éttermek kínálatában olyan finomságokat is találnak, mint a szürkeharcsából készült harcsapaprikást pirított túrós csúszával vagy a fogasfilét. 

Egy kiadós kirándulás után, ha a halnál valami tartalmasabb ételre vágyunk, akkor egy tányér laktató levessel is jól lakhatunk. Mi magyarok nagyon szeretjük a gulyást, ha a Balaton környékén járunk, akkor mindenképpen meg kell kóstolnunk a helyi változatot, a Bakonyi betyárgulyást, ami kiemelt helyen szerepel a balatoni vendéglők étlapjain. A bakonyi betyárgulyás titka a finom, kockára vágott borjúhúsban rejlik, amit füstölt császárszalonnával, gombával, sok-sok zöldséggel és kiemelten egy kis kaporral bolondítanak meg.

Az ínyenc utazók számára kihagyhatatlan célpont a Káli-medence, de érdemes meglátogatni a káptalantóti termelői piacot is, ahol minden vasárnap csemegézhetünk a helyi termelők portékáiból az árnyas fák tövében.

Emellett ne feledkezzünk el a kiváló balatoni borászatokról sem, amelyeknél épp most kezdődik az év legfontosabb szakasza, a szüret és a szüreti programok ideje. Ne maradjunk le a következő évjárat borainak születéséről sem, a borok szerelmeseit a Balaton hat borvidéke is csábítja. A Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai régió. 

A Balatoni Kör nevű borászati és gasztronómiai összefogás egyik legfontosabb terméke a BalatonBor: az egységes ízvilágú, könnyű, gyümölcsös olaszrizling a Balaton régió bormárkája. A HegyBor meghatározott földrajzi területről származó szőlőből készült olaszrizling, ami az adott „hegy” jellemzőit mutatja. Ami a sajátosan balatoni szőlőfajtákat illeti, a kéknyelű csak a Badacsonyi borvidéken termő ősi magyar szőlőfajta, hungarikum. Különleges ízvilágú fehérbort és pezsgőt készítenek belőle. Kóstoljuk meg a Badacsony valamelyik panorámás borteraszán, ahol egész évben várják az érdeklődőket finom borral és helyi falatokkal.

Balaton. Ezernyi kaland a vízen túl. A nyárral nem ér véget a szezon, töltődj fel új élményekkel egész évben. Tématámogatás: Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával.

Ezek is érdekelhetnek

Friss