Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cukrászdák, fagyizók, figyelem! Még lehet nevezni a Balaton Fagyija 2023 versenyre!

default user icon
MME
Ahogy 9 éve minden tavasszal, idén is meghirdették a Balaton Fagyija versenyt, amire a tó környéki cukrászdák 2-2 fagylalttal jelentkezhetnek, egészen május közepéig!

A Balatoni Turizmus Szövetség idén újra meghirdeti a Balaton Fagyija pályázatot! A verseny az elmúlt években kiemelt médiafigyelmet kapott, így nem csoda, ha a 2014-es esemény óta a nyertes fagylaltozók igazi turista-zarándokhellyé váltak.

A 2023-ban10. alkalommal meghirdetett esemény célja a klasszikus és hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése. A Balaton Fagyija címre cukrászdák és kézműves fagylaltozók nevezhetnek, és vállalkozásonként maximum 2 fagylalttal indulhatnak. Lágyfagylalttal nevezni nem lehet. A zsűri tetszését elnyerő jeges finomság lesz idén a Balaton Fagyija – tájékoztatta a likeBalaton.hu-t a Balatoni Turizmus Szövetség.

Idén először nem a zsűri járja majd körbe a cukrászdákat és fagylaltozókat, hanem a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóban kell elkészíteni a nevezett pályaművet, az ide szállított 6 liternyi alapléből. Ezt a helyszínen kell összekeverni, fagyasztani, majd variegálni és díszíteni a résztvevőknek, mindezt a gyártásvezető felügyelete mellett, fagylaltonként mindössze 35 perc alatt. 


Milyen fagylattal lehet nevezni?

A fagylaltokat a zsűri többféle szempont alapján pontozza: pl. esztétikai megjelenés, az ízek harmóniája, a fagyi állaga, valamint a kreativitás alapján. Utóbbiban az újszerű íz vagy az alapanyagok új, innovatív kombinációja az, amit a bíráló bizottság tagjai pozitívan értékelnek. Jó pont még, ha a Balatonra jellemző alapanyagok is felhasználásra kerülnek, pl. a régió borai, tejtermékei, idénygyümölcsök, fűszer- és gyógynövények szerepelnek a hozzávalók között.

A verseny szervezői csak az első 20 fagylalt nevezését fogadják el, úgyhogy érdemes sietni! 2023. május 15-ig várják a jelentkezőket az info@balatontdm.hu e-mail-címre!


2022-ben az Eszterházy epercsoda vitte el a pálmát

Tavaly a balatonakarattyai Sissi Fagyizó „Eszterházy epercsoda levendulával” elnevezésű fagylaltja nyerte a fődíjat. Dió, eper és levendula íz vegyült a győztes fagylaltban, amelynek a receptje az Esterházy-torta alapján készült. 

(Borítófotó: Facebook/Nyitott Balaton)

Ezek is érdekelhetnek

Friss