Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Balaton Fagyija 2023: íme a győztes fagylalt, idén ezt imádta mindenki!

default user icon
MME
Az idén tizedszer meghirdetett Balaton Fagyija versenyt egy balatonalmádi cukrászda mesterének remekműve, a „Balatoni tövises mangó sorbet" nyerte. A győztes fagylaltot Varga Tamás, az Amaretto Fagyizó cukrászmestere készítette el, mindössze 35 perc alatt.

A Balatoni Turizmus Szövetség idén 10. alkalommal hirdette meg a Balaton Fagyija versenyt, amelyre összesen 20 fagylaltkölteményt neveztek be a Balaton környéki cukrászdák, fagylaltozók.

Idén először nem a zsűri járta körbe a cukrászdákat és fagylaltozókat a fagylaltokat kóstolva, hanem minden versenyzőnek a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóban kellett elkészítenie minden nevezett pályaművet, fagylaltonként mindössze 35 perc alatt. 

A zsűri többféle szempont alapján pontozta az elkészült édességeket: a megjelenés mellett az ízek harmóniája, az állag és a kreativitás is fontos szempont volt, és plusz pontot jelentett a Balatonra jellemző alapanyagok felhasználása, például a régió borai, tejtermékei, idénygyümölcsök, fűszer- és gyógynövények.

„A nevezett fagylaltkreációk közül a 2023. évi győztes a »Balatoni tövises mangó sorbet« lett, melyet a balatonalmádi Amaretto Fagyizó mestere készített" – számolt be az eredményről a sonline.hu-nak Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke. 


A versenyen a Balaton Fagyija mellett három különdíjat is hirdettek: a Bagaméri Fagyizó „édes csalogány" fagylaltja, a Sissi Kézműves Fagylaltozó „egyszerűen túrógombóc fagylalt” nevű kreációja, és a Vitorlás Fagyizó „sajtos-tejfölös lángos" fagylaltja kapták a kitüntetést.

A szervezők, ahogy eddig is minden évben, az idei Balaton Fagyijának receptjét is mindenki számára elérhetővé, szabadon felhasználhatóvá teszik, így a Balaton régió bármely cukrászdája és fagylaltozója elkészítheti a nyertes fagylaltot.

2022-BEN AZ ESZTERHÁZY EPERCSODA VITTE EL A PÁLMÁT

Tavaly a balatonakarattyai Sissi Fagyizó „Eszterházy epercsoda levendulával” elnevezésű fagylaltja nyerte a fődíjat. Dió, eper és levendula íz vegyült a győztes fagylaltban, amelynek a receptje az Esterházy-torta alapján készült. 

(Borítófotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetnek

Friss