Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Pofátlanság! Már a palacsinta felezéséért is felárat számolnak fel a Balatonon

default user icon
MME
Ha nyáron beülnénk egy étterembe a Balatonon, készüljünk fel rá, hogy a "ketté tálalás" díja is felbukkanhat a számlán.

Egy olvasói levél alapján a Blikk számolt be arról, hogy egy újabb érdekes költségre is fel kell készülnünk a Balatonon. A lap olvasója egy ebédre ült be a balatonfüredi Halászkert étterembe, ahol a desszertet szerette volna megfelezni a párjával, ezért két külön tányérra kérték a palacsintát. A fizetés után vették észre a számlán, hogy a külön tálalásért 300 forintos felárat számoltak fel.

A lap munkatársai később felkeresték az éttermet, rendeltek egy adag palacsintát kettéosztva, és nekik is felszámolták a 300 forintos költséget. Az étterem vezetőjét kérdezték, pontosan mit jelent ez a felár és miért számolják fel: „Két éve vezettük be, egy másik étteremtől vettük az ötletet. Viszonylag sok vendég kérte korábban is, hogy szedjük ketté az adagokat. Csakhogy ez nem két féladag, hanem annál több, az önök palacsintájára is több csokoládémártás és díszítés került így, valamint ezzel a tálaló személyzetnek is kétszer annyi munkája van. Jelképes összeg ez a 300 forint. Az alapanyag árak miatt készülünk egy 10 százalékos áremelésre, de a ketté tálalás díján nem változtatunk” - mondta a neve elhallgatását kérő étteremvezető.

Az eset kapcsán Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke így nyilatkozott a lapnak: „Valahol terítékdíjat számolnak fel ilyen esetben, hiszen két villa és két tányér kell, de nem ennek a díja a 300 forint, hanem addig ülhetne olyan vendég is az asztalnál, aki nem fél adag palacsintát eszik.” Továbbá hozzátette, megérti, hogy a vendéglősök valahogyan ellensúlyozni akarják az alapanyag- és az energiaár-emeléseket.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss