Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Olaszrizling, Szürkebarát, Chardonnay: melyik balatoni bort válasszuk?

default user icon
MME
Nem csupán a balatoni látképért érdemes ellátogatni a Balatonra, hanem finom borokért is. Hogy mit érdemes választani? Lássuk!

Az őslakosság egyre öregszik, a fiatalok sajnos nem maradnak a falvakban, ám mindezek ellenpontozásaként nyugalomra vágyó művészek fedezték fel a vidéket, akik az épületek tájba illő felújítását is magukénak érezték, így a Káli-medencében szépen felújított fogadókba, borospincékbe térhetünk be. A családi pincészetek vendégváró hangulatának köszönhetően virágzik a borturizmus.

Mediterrán hatások közt

A vidék geológiai és történelmi értékekben rendkívül gazdag. A vulkáni tanúhegyek, a vadregényes, erdős-dombos vidékek, a középkori építészeti emlékek a borkóstolások mellett értékes élményekkel gazdagítják a turistákat.

Kedvező a klíma

A Balaton közelsége és a domborzat rendkívül kedvező a szőlőtermesztésnek. A klíma változatos, de a tó kiegyenlítő hatását is élvezi a terület, amelyet a hegyek megvédenek a szelektől, ezért a borvidék jelentős részére mediterrán jellegű mikroklíma jellemző. Az időjárásnak köszönhetően az itt termesztett szőlőkből készült borok tüzesek, gyümölcsösek, jó savösszetételűek, testesek, zamatosak, harmonikusak és karakteresek. A változatos talaj vulkáni és dolomit alapú, meszes kőzetes, bazaltos láva- és tufakőzetes, vályogos.

Ezt válaszd!

A vezető szőlőfajták: Olaszrizling, Rizlingszilváni, Szürkebarát, Chardonnay, Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Zöld veltelini, Zenit, Tramini. A Cserszegi fűszeres (hungarikum) nevében őrzi fő termesztési területét. A kékszőlők közül egyedül a Pinot noirt termesztik tíz hektárnál nagyobb területen, de a Zweigelt, a Cabernet sauvignon és a Kékfrankos is megtalálható a Balaton-felvidéki borvidéken. A Balaton-felvidéki borokat negyven éven át más borvidékek borainak feljavítására használták. A rendszerváltozás után szerencsére újraindulhatott az önálló bortermelés, főként kisbirtokokon. Az eredetiséget ma már a bortörvény is védi.

A cserszegi fűszeres

A szőlőfajta fiatal hungarikumnak számít: dr. Bakonyi Károly 1960-ban Cserszegtomajon, az Agrártudományi Egyetem Keszthelyi Osztályának telepén kísérletezve keresztezte az ugyancsak hungarikum Irsai Olivért és a Traminit. A keresztezésnek hála olyan fajta született, amelyik a fűszeres és muskotályos jellegű fajták pozitív tulajdonságait ötvözi: bogyói hússzínűek, a növény a rothadásnak igen jól ellenáll, fagytűrő, és a betegségekkel szemben is igen ellenálló, kellemesen fűszeres savakkal. A Balaton-felvidéki borvidéken kívül az Alföldön és a Mátraalján is elterjedt.

A fűszeresebb fajta

A belőle készült nedű jellegzetesen fűszeres zamatú, illatos, karakteres, száraz vagy félédes fehérbor is lehet, az utóbbi években már fajtatisztán is kapható a szaküzletekben. Külföldön több díjat is nyert, de mivel nevét nem bírják kimondani, szóban egyszerűen Fűszeres Tramini néven terjedt el a híre.

MILYEN ÉTELHEZ, MILYEN BORT IGYUNK? >>> 
A JÓ BOR GYÓGYSZER IS LEHET >>> 
KINEK ÖNTS ELŐSZÖR? MELYIK OLDALRÓL? HOGYAN KÓSTOLD MEG A BORT? BORETIKETT HÉTKÖZNAPOKRA! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss