Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bajnok étrend: ezt eszi Novak Djokovic, a hússzoros Grand Slam-bajnok

default user icon
MME
A világranglistán második Novak Djokovic az utóbbi időben a koronavírus oltással kapcsolatos nézetei miatt került a hírek élére, de ez nem csorbítja sportteljesítményét. Sikeres, kiegyensúlyozott, ám ez nem volt mindig így: évekkel ezelőtt különféle fájdalmakkal, légzési nehézségekkel és sérülésekkel küszködött. Karrierjét egy különös találkozásnak köszönheti egy orvossal, aki megmutatta, hogy milyen fontos a helyes táplálkozás, a megfelelően összeállított étrend.

Djokovic glutén- és tejmentes diétát követ, kerüli a finomított cukrok fogyasztását. Elkötelezettsége rendkívüli – ahogy az egy sportikontól elvárható. Miután megnyerte a közel hatórás döntőt Rafael Nadal ellen a 2012-es Australian Openen, Djokovic csokoládéra vágyott, amit akkor már 18 hónapja nem evett. Gyógytornásza hozott neki egy tábla csokit: Djokovic letört belőle egy kockányit, élvezte, ahogy elolvad a szájában a finomság, majd a többit visszaadta...

Felismerés, némi segítséggel

2010-ben Djokovic fiziai erőnléte igencsak megkérdőjelezhető volt. Gyakran lett rosszul a meccsek alatt is, többször hányt, és arra is volt példa, hogy elájult. A Jo-Wilfried Tsonga elleni negyeddöntős mérkőzése a 2010-es Australian Openen kemény csatává vált elsősorban önmagával szemben. Novák honfitársa, Dr. Igor Csetojevics holisztikus orvos a televízióban nézte a mérkőzést, és nem tudta elhinni, hogy Novak légzési nehézségekkel küzd és egyre csak gyengül. Úgy döntött, segítséget nyújt a teniszezőnek.

A tapasztalt szakember ugyanebben az évben Horvátországban találkozott a szerbbel, és gyanúja gyorsan beigazolódott: megállapította, hogy Djokovicnak gluténallergiája van (a glutén a búzában található fehérjeféle), a légzési problémáit az emésztőrendszer egyensúlyhiánya okozza, amely segíti a méreganyagok felhalmozódását a belekben.

Emellett a vérteszt kimutatta, hogy szervezete nem tolerálja a tejtermékeket sem, és enyhe érzékenységet mutatott a paradicsommal szemben is.

Djokovic kétségbeesett, hiszen a kenyér és más gluténtartalmú ételek nélkül elképzelni sem tudta az életét – szüleinek pizzériája volt, imádta az ott sütött tésztákat. Az orvossal egyeztetve először csak annyit vállalt, hogy két hétig nem eszik glutént és tejterméket. „Eleinte nagyon nehéz volt. Vágyódtam a kenyér puhaságára, a ropogós pizzatésztára, az édes péksüteményekre” – mesélte később.

Fegyelmezett sportemberként, családja és barátai támogatásával azonban sikerült tartania a diétát. „Ahogy teltek a napok, kezdtem magam egyre jobban érezni: könnyebb és energikusabb lettem, az éjszakai fulladás, amely már 15 éve nehezítette az életemet, hirtelen eltűnt.” A glutén kiiktatása az étrendjéből azonnali eredménnyel járt: a játékos könnyebb, gyorsabb lett, s gondolkodása is kitisztult. Ahogy tovább kutatott, s igyekezett tökéletesíteni étrendjét, egészségügyi problémái megszűntek, megszabadult pár kilónyi súlyfeleslegtől, testi ereje és koncentrálóképessége nőtt, ami által sikerült valóra váltania két gyermekkori álmát: wimbledoni bajnok lett és a világranglista élére került.

Mit eszik a bajnok?

Djokovic tehát már hosszú ideje gluténmentes diétát követ. Reggel egy nagy pohár szobahőmérsékletű vízzel kezdi a napot, mivel ez jobban segíti a véráramlást az izmaiban. (Ennek hátterében az áll, hogy a hideg vizet a szervezetnek előbb fel kell melegítenie a megfelelő emésztéshez, így a meleg víz ivása hatékonyabbá teszi ezt a folyamatot.)

Reggelire Djokovic általában gluténmentes müzlit, vegyes olajos magvakat, bogyós gyümölcsöket eszik mandula- vagy rizstejjel. Ehhez ad némi manukamézet is, mivel ez antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik és fruktózt is tartalmaz.

Az ebédje alapját összetett szénhidrátok, megfelelő mennyiségű fehérje és egészséges zsírok optimális aránya adja, mivel ez segíti az edzésekhez szükséges energiához. Általában gluténmentes tésztát eszik grillezett zöldségkeverékkel, amihez vegyes salátát, alkalmanként némi húst vagy halat fogyaszt.

Vacsorája mindig magas fehérjetartalmú: sokszor eszik lazacot, szardíniát, csirkemellet. Köretként kedvence a vegyes zöldsaláta olívaolajjal. Vallja, hogy az este elfogyasztott ételek elősegítik a regenerálódást egy hosszú edzésnap után, illetve az emésztése is jobban működik a könnyebb vacsorától, így éjszaka nyugodtabban alszik.

Ami a nassolást illeti, Novak általában avokádót és esetleg tonhalat tesz gluténmentes kenyérre, de szereti az energia- és fehérjeszelet, a fehérjeturmixokat és a szárított gyümölcsöket.

Djokovic az alvásra, a meditációra és az étkezések időzítésére is odafigyel. Nem szeret túl későn vacsorázni, mert akkor szervezete az emésztéssel lesz elfoglalva, nem pedig a pihentető éjszakai alvással, ami nagyon fontos egy profi sportoló számára.

Djokovic három napos mintaétrendje

Első nap:

  • Reggeli előtt egy nagy pohár langyos víz
  • Reggeli: bio gluténmentes müzli mandulatejjel, mézzel, áfonyával, mazsolával, napraforgómaggal, dióval
  • Tízórai: gluténmentes kenyér vagy keksz avokádóval, tonhallal
  • Ebéd: vegyes-zöld saláta, gluténmentes tészta spárgával, vegán sajttal
  • Uzsonna: alma kesudióval
  • Vacsora: minestrone leves, lazaciflé, kelkáposzta saláta quinoával

Második nap:

  • Reggeli előtt egy nagy pohár langyos víz
  • Reggeli: banán kesudió vajjal, mézzel, gyümölcsökkel
  • Tízórai: gluténmentes pirítós mandulavajjal
  • Ebéd: fűszeres soba tészta saláta 
  • Uzsonna: gyümölcsös magszelet
  • Vacsora: tonhalsaláta

Harmadik nap:

  • Reggeli előtt egy nagy pohár langyos víz
  • Reggeli gluténmentes zabkása kesudióvajjal, bogyós gyümölcsökkel, mandulával, mézzel 
  • Tízórai: hummusz almával
  • Ebéd: pestós rizstészta
  • Uzsonna: avokádó gluténmentes kekszekkel, gyümölcs
  • Vacsora: gyömbéres sárgarépa-krémleves, citromos csirkemell friss zöld salátával

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss