Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bájitalok pezsgőből

A „sima” pezsgő is finom, de ha még gyümölcsös íze is van, itatja magát, s észre sem vesszük, már a fejünkbe szállt! Hazánkban a pezsgőfogyasztás erősen visszaesett az utóbbi években, csupán az újév köszöntésekor fogyasztunk sokat ebből a finom alkoholból. Pedig ha végigkóstolnánk valamennyi ízvariációt…


A pezsgőt többféleképpen készítik, de alapvetően ugyanaz a módszer lényege: az alapborhoz (borban feloldott) cukrot, illetve a pezsgőkhöz kifejlesztett, speciális élesztőt adnak, s ezzel a zárt, erős falú palackokban megkezdődik a másodlagos érlelés. Ekkor keletkezik a szén-dioxid és a seprő is, amit 3-4 hónapos érlelés után eltávolítanak, majd a pezsgőt végleg lezárják.
A champagne típusú a hagyományos, nagyon munkaigényes módszer, a tankos-tartályos erjesztés a modern, egyszerűsített pezsgőgyártás.

 

 

Hazánkban

Magyarországon először 1833-ban az Esch és Tsa, majd 1876-ban a Littke cég kezdett pezsgőt gyártani. A ma is híres Törley név 1882 óta ismert Magyarországon. Törley József (1857–1909) Franciaországban ismerkedett meg a pezsgőkészítés fortélyaival, ahol különféle gyárakban is dolgozott. Az első pezsgőgyárát is külhonban alapította, de 1882-ben Budafokra települt. Üzemét egy francia művezető irányította. Alapbornak először francia, de hamarosan etyeki borokat használtak. A két háború között 18 céget jegyeztek Budafokon.

Az államosítás idején, 1950-ben létrehozták a Hungária pezsgőgyárat, majd országszerte szocialista gyárakat alapítottak (Balatonbogláron, Hosszúhegyen, Izsákon, Kecskeméten, Kiskunhalason és Pécsen). Akkoriban főleg exportra és keletre készítettünk pezsgőt. A Hungarovin ma Hungária, Törley és – a francia művezető emlékére – François pezsgőt gyárt. Napjainkban a budafoki pezsgőgyárak mellett Izsákon folyik minőségi pezsgőgyártás.

Mikor lesz gyümölcsös?

A gyümölcsös pezsgő előállításához teljesen egészséges, könnyű, tiszta ízű, finom zamatú, semleges jellegű alapbor (cuvée) szükséges, amit legtöbbször házasítással hoznak létre a szakemberek. S mikor kerül az alkoholba a gyümölcs? A gyümölcskoncentrátum együtt is érhet az alapborral, de a már kész pezsgőbe is tehetik, ilyenkor az üvegen „ízesített” kifejezés áll. Természetesen az előbbi módszer finomabb italt eredményez.

A pezsgőhöz sok gyümölcs harmonizál. Igazi ínyencség eperrel, málnával, sárgadinnyével, őszibarackkal vagy meggyel. S ha a pezsgő afrodiziákum, a gyümölcsös pezsgő még inkább az! Romantikus estére készülve gyümölcsös pezsgőt is felszolgálhatunk kedvesünknek. A pezsgő – mint minden alkohol – felszívódik a nyálkahártyán, így aztán erotikus játékok hatékony eszköze lehet.

Lássunk néhány igazán felpezsdítő variációt!

Sárgadinnyés pezsgő
Hozzávalók: egy sárgadinnye, egy üveg száraz pezsgő.
Elkészítés: a sárgadinnyék tetejét levágjuk, a magházát kikaparjuk. A dinnyék húsát kiskanállal sok kis golyóra vagy késsel kockákra vágjuk. A gyümölcsdarabokat visszatesszük a héjba, és felöntjük pezsgővel. A kalapot visszatesszük a „fejére”, és tálalás előtt behűtjük. Ez az ínyencség pezsgő helyett vörösborral is készíthető.

Melon
Hozzávalók: 2 cl Melon likőr, 10 cl száraz pezsgő.
Elkészítés: a Melon likőrt pezsgőspohárba öntjük, majd száraz pezsgővel feltöltjük. Cirom-, narancskarikával vagy mandarinnal díszítjük.

Camparis pezsgő
Hozzávalók: hűtött száraz pezsgő, 2 evőkanál Campari, 1 evőkanál narancslikőr, 1 teáskanál citromlé, citromkarika és mentalevél.
Elkészítés: a Camparit a narancslikőrrel és a citromlével összekeverjük, és felöntjük pezsgővel. A citromkarika és a mentalevél a díszítéshez kell.

A millenniumra emlékezve
Hozzávalók: száraz pezsgő, 2 cl vodka, 2 cl narancslé, 2 cl málnaszörp, jégkocka.
Elkészítés: a vodkát, a narancslevet és a málnaszörpöt egy shakerbe tesszük, és összerázzuk néhány jégkockával. Pezsgőspohárba szűrjük, és felöntjük pezsgővel.

R. E.

Ezek is érdekelhetnek