Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bagett és batard

MME MME
85 perc
mester
megfizethető
3 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén

Elkészítés

  1. Az előtésztához összekeverjük a langyos vizet a kovásszal, majd hozzáadjuk a kétféle lisztet. Miután simára kevertük, félretesszük 24 órára érni a konyhapultra.
  2. A dagasztásnál az előtésztához adjuk a vizet, a kovászt, majd a kétféle lisztet, a cukrot és elkevertetjük a dagasztógéppel. 10 percet pihentetjük és utána adjuk hozzá a sót, amivel készre dagasztjuk. Kiolajozott edényben 30 percet pihentetjük lefedve.
  3. A tésztát a munkafelületre borítjuk, finoman széthúzzuk és meghajtogatjuk. Újabb 30 percet pihentetjük és még kétszer meghajtogatjuk, majd újabb 30 percet pihentetjük lefedve.
  4. A tésztát kiborítjuk és óvatos mozdulatokkal elterítjük, majd 3 részre osztjuk. A hosszúkás tészta darabokat ismét meghajtogatjuk, az utolsó mozdulattal feszesre húzzuk és az illesztéssel felfelé, letakarva pihentetjük újabb 10 percet.
  5. A batard rövid és duci: a széthúzott tészta széleit hosszában alulról és felülről is ráhajtjuk, majd félbehajtjuk és lezárjuk a kezünk élével, a két végét csücskösre sodorjuk.
  6. A bagett hosszú és vékony: a széthúzott tészta széleit hosszában alulról és felülről is ráhajtjuk, majd félbehajtjuk és lezárjuk a kezünk élével. Középről kifelé indulva sodorjuk (40-50 cm hosszúra), a két végét csücskösre formázzuk. Az illesztésnél kialakult ún. slussz, mindig alulra kerüljön. 1 órát kelesztjük szobahőmérsékleten vagy hűtőben, letakarva egy éjszakát.
  7. Előmelegítjük a sütőt 240 fokra és az aljába teszünk egy vízzel teli edényt. A megkelt kenyereket vizes ecsettel kenjük le, majd megszórjuk liszttel a tetejüket és bemetszük a tetejüket fél centi mélyen. 10 percet sütjük 240 fokon, majd csökkentjük 210 fokra. 25-28 perc alatt sülnek készre. A sütőből kivéve ismét átkenjük vizes ecsettel, hogy fényesebbek legyenek.

Nézd meg videón Szabi a pék bagett és batard receptjének elkészítését

 

 

Ezek is érdekelhetnek