A bácskai rizses hús elkészítéséhez apró kockákra vágjuk a hagymát és a paprikát. Feldaraboljuk a paradicsomokat, a húst felkockázzuk.
Az aprított vöröshagymát megpirítjuk a felforrósított zsíron, hozzáadjuk a paprikát, együtt is pirítjuk kicsit, majd lehúzzuk a tűzről, és elkeverjük benne a pirospaprikát.
Hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomokat, visszatesszük a tűzre, és beletesszük a felkockázott húst is. Megsózzuk, megborsozzuk, felengedjük vízzel, végül a zúzott fokhagymát is beletesszük. Lefedve, a vizet mindig pótolva, nem egészen puhára pároljuk a húst.
Közben a sütőt előmelegítjük 150 fokra. Amikor a hús már majdnem puha, beletesszük az alaposan megmosott rizst is, és felöntjük 4 dl vízzel, hogy az egészet jól ellepje.
Az edényt az előmelegített sütőbe tesszük, és addig hagyjuk benne, amíg a rizs felszívja a vizet. Félidőben megkeverjük. Ekkor elzárjuk a sütőt, és még így is hagyjuk benne kb. 10 percig. Tálalás előtt a rizses húst megszórhatjuk pici borssal.