Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Babonás finomságok év végére!

default user icon
MME
Lássuk, milyen jellegzetes alapanyagokból állíthatod össze az óévi vacsorát és az első januári ebédet! Most főzz a hagyományok és a babona szerint, de újszerű ötletekkel!  
Lencse

Ez az Ázsiából származó növény leves vagy főzelék formájában a legkedveltebb, de készíthetünk belőle salátát, sőt, krémlevest is! Szilveszterkor vagy az év első napján szinte kötelező valamilyen lencséből készült ételt fogyasztani, a babona szerint ugyanis ezzel megalapozhatjuk szerencsénket és az anyagi jólétünket.

Lencsés receptek >>>

Sült malac 

A ropogós pecsenye sok helyen nem hiányozhat a szilveszteri asztalról, mert a népszokás szerint a szerencse kegyeltje lesz az, aki ezen a napon fogyaszt a malachúsából. A majoránna és a füstölt szalonna elengedhetetlen kiegészítői az ízletes fogásnak. Lencsefőzelékkel, friss zöldségsalátával, vajas spárgával vagy párolt vörös káposztával szervírozd!

150 kipróbált ünnepi recept egy helyen! >>>

Virsli

Idén készítsd el másképp a virslit: a készen kapható leveles tésztából vágj ki kb. 15 x 15 cm-es négyzeteket, mindegyikbe csavarj 1-1 szál virslit, majd kb. 10 perc alatt süsd meg az előmelegített sütőben. Frissen tálald, mustárral és tormával igazán ízletes!

Savanyú káposzta

Az újévkor rendkívül népszerű korhelyleves elmaradhatatlan hozzávalójaként lakmározhatsz ebből a magas C-vitamin-tartalmú savanyúságból. Ha füstölt helyett sima hússal, a szokásosnál kevesebb zsírral valamint fűszerrel készíted el, nem terheli meg annyira a gyomrodat!

Szerencsesüti  

Hozzávalók: 15 dkg liszt, 2 evőkanál margarin, 2 db tojás, 1/2 késhegynyi só, 3 evőkanál cukor, 1 teáskanál vaníliás cukor, 1 csipet szódabikarbóna. 
Elkészítése: A megolvasztott margarint, a tojásokat, a sót, a kétféle cukrot és a szódabikarbónát egy tálban keverjük össze a liszttel. Gyúrjunk belőle tésztát, amit nyújtsunk ki 3-4 mm vastagságúra. Szaggassunk ki belőle kb. 5 cm átmérőjű korongokat, helyezzünk mindegyikbe 1-1 üzenetet, végül formázzunk apró kifliket a tésztalapocskákból. A 150 fokos sütőben 5 perc alatt süssük készre a szerencsesütiket!

Halat együnk, vagy sem?

Az egyik érdekes, ám ellentmondásos hiedelem a hallal kapcsolatos Újévkor. Az ország bizonyos részein ilyenkor tilos a halhús fogyasztása, mert elúszik vele a szerencsénk, máshol viszont úgy tartják, a hal csillogó pikkelyei a pénzt és a gazdagságot szimbolizálják, ezért december utolsó és január első napján is előszeretettel eszik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss