Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bableves füstölt kolbásszal

60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók kb. 1,7 literhez:
  • 40 dkg száraz nagyszemű bab (előre beáztatva)
  • 25 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé) aprítva
  • 1 vöröshagyma finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma összezúzva, aprítva
  • 1 egész paradicsom behasítva
  • 1 zöldpaprika behasítva
  • kevés őrölt pirospaprika
  • csipet őrölt majoránna
  • csipet őrölt kömény
  • 1 evőkanál zellerzöld aprítva
  • 1 babérlevél
  • kevés ételízesítő
  • kevés őrölt bors
  • 10 dkg száraz gyulai kolbász - héja lehúzva, vékonyra karikázva, mikróban a zsírja kisütve
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • diónyi sertészsír, vagy ennek megfelelő olaj
  • petrezselyemzöld aprítva
  • A nokedlihez:
  • 1 tojás
  • annyi liszt, amennyit felvesz
  • pici só

Elkészítés

Elkészítés: Forró zsiradékon a zöldségeket magas hőfokon megpirítom, majd beledinsztelem a vöröshagymát és a fokhagymát. Meghintem a liszttel, pár másodpercig a forró zsiradékon pirítom, majd megszórom pirospaprikával, és felengedem kb. 1,2 liter hideg vízzel. Azonnal sózom, kevergetem, hogy a letapadt liszt a fazék aljáról feloldódjon, hozzáadom a babot és az elősütött kolbászkarikákat, a paradicsomot, a zöldpaprikát, és a többi fűszerrel ízesítem. Forrástól, takarékon a babot a kolbásszal puhulásig főzöm.

A nokedlihez valókat összekeverem, szaggató segítségével a levesbe szaggatom. Rövid idő alatt együtt készre főzöm. A végén petrezselyemzöldjét adok hozzá, de már nem forralom.

Tálalásnál tejfölt kínálok hozzá!

Ezek is érdekelhetnek

Friss