Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bableves füstölt hússal és körömmel

120 perc
mester
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • 1 bögre tarka bab
  • 2 db köröm (négy felé vágva)
  • 20 dkg füstölt sonka
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 fej fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál zöldség
  • 1/2 db zellergumó
  • 1 db paradicsom
  • 1 db hegyes erős paprika vagy tv paprika
  • A csipetkéhez:
  • 1 db tojás
  • 2 ek liszt
  • Rántás:
  • 1 ek olaj vagy zsír
  • 2 ek liszt
  • 1 ek őrölt pirospaprika

Elkészítés

  1. A babot előző este beáztatjuk. A körmöt, és a füstölt húst megmossuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A hagymákat megtisztítjuk.
  2. A beáztatott babot egy fazékba öntjük, belerakjuk a négy felé végott körmöt, a füstölt húst, a hagymákat, a babérlevelet, a felkarikázott répát, zöldséget, zellergumót, a paradicsomot, és a paprikát, sózzuk és felöntjük kb 2 l vízzel, majd lassú tűzön legalább 2 órán át főzzük.
  3. Amíg fő a bablevesünk elkészítjük a csipkét. A tojást felverjük, elkeverjük benne a lisztet jó kemény tésztát kel kapni. Összegyúrjuk, majd kilapítjuk, és kis tésztákat csipkedünk, egy enyhén lisztezett tányérra rakjuk.
  4. Ha puha a bab akkor belerakjuk csipetkét a levesbe és puhára főzzük. Ha minden megpuhult akkor berántjuk a levest. A zsírt felmelegítjük, és beleszórjuk a lisztet, világos zsemle színűre pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és berakjuk a pirospaprikát, elkeverjük majd felengedjük 2 dl hideg vízzel. A forrásban lévő levesbe öntjük, jól kiforraljuk.

JÓKAI BABLEVES >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss