A babot előző este beáztatjuk. A körmöt, és a füstölt húst megmossuk. A zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk. A hagymákat megtisztítjuk.
A beáztatott babot egy fazékba öntjük, belerakjuk a négy felé végott körmöt, a füstölt húst, a hagymákat, a babérlevelet, a felkarikázott répát, zöldséget, zellergumót, a paradicsomot, és a paprikát, sózzuk és felöntjük kb 2 l vízzel, majd lassú tűzön legalább 2 órán át főzzük.
Amíg fő a bablevesünk elkészítjük a csipkét. A tojást felverjük, elkeverjük benne a lisztet jó kemény tésztát kel kapni. Összegyúrjuk, majd kilapítjuk, és kis tésztákat csipkedünk, egy enyhén lisztezett tányérra rakjuk.
Ha puha a bab akkor belerakjuk csipetkét a levesbe és puhára főzzük. Ha minden megpuhult akkor berántjuk a levest. A zsírt felmelegítjük, és beleszórjuk a lisztet, világos zsemle színűre pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és berakjuk a pirospaprikát, elkeverjük majd felengedjük 2 dl hideg vízzel. A forrásban lévő levesbe öntjük, jól kiforraljuk.