Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bableves fehérbabból

120 perc
mester
átlagos
4 adag
Hozzávalók
  • 50 dkg száraz fehérbab
  • 2-3 szál sárgarépa
  • 1-2 szál fehérrépa
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1/2 karalábé
  • 1/2 zellergumó
  • petrezselyem és/vagy zellerzöld
  • ételízesítő
  • bors ízlés szerint
  • 1 húsleveskocka
  • 1 közepes burgonya
  • A rántáshoz:
  • liszt
  • olaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 kávéskanál pirospaprika
  • A csipetkéhez:
  • 1 tojás
  • liszt

Elkészítés

  1. A babot pár órával az elkészítés előtt hideg vízbe áztatjuk. Jól átmossuk, szűrőn keresztül is, hogy ne maradjon szennyeződés, illetve átnézzük, nem zsizsikes-e.
  2. Feltesszük főni kevés vízben, majd ha forr, leszűrjük, ezzel elkerüljük, hogy a gyomrot terhelje és felfúvódást okozzon. Ezt követően ismét feltesszük főni a megtisztított és darabolt zöldségekkel (a hagymát egészben hagyjuk). Beledobjuk a leveskockát, sózzuk, borsozzuk.
  3. Amikor már majdnem kész, belekockázzuk a burgonyát, és elkészítjük a rántást.
  4. Az olajban elkeverjük a lisztet, és figyelve, hogy le ne égjen, aranyszínűre pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, levesszük a tűzről, elkeverjük 2 dl hideg vízzel, majd a leveshez keverjük.
  5. Ha felforrt, ezután belekerülhet a csipetke vagy más tésztaféleség. 10 percig főzzük, megkóstoljuk, igényel-e további fűszerezést. Friss kenyérrel, tejföllel vagy kevés ecettel ízesítve tálaljuk.

BABLEVES FÜSTÖLT HÚSOS DERELYÉVEL 

ZÖLDBABLEVES FÜSTÖLT SZALONNÁVAL

BABLEVES FÜSTÖLT SZALONNÁVAL 

Megjegyzés

Mivel ez egy emberes adag, akár két napra is jóllakatja a családot, van esély rá, hogy másnapra besűrűsödik. Ilyenkor öntsük fel és forraljuk össze. :) - Szaniani

Ezek is érdekelhetnek

Friss