Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bableves burgonyagombóccal

60 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 1 doboz konzerv bab (425 g-os)
  • 25 dkg leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zellergumó)
  • 25 dkg enyhén csípős puszta debreceni kolbász
  • 2 babérlevél
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-1 zöldpaprika és paradicsom (vagy szezon szerint más)
  • 1 (bio) zöldségleveskocka
  • aprított zeller vagy petrezselyem zöldje (nálam fagyasztott)
  • őrölt paprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény
  • tárkony
  • 4 dkg zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl
  • citromlé vagy ecet
  • A gombóchoz:
  • 20 dkg főtt, összetört burgonya
  • 12 dkg liszt
  • 1 tojás
  • őrölt szerecsendió

Elkészítés

Elkészítés: A babkonzervet leöblítem. A zöldségeket, a kolbászt és a vöröshagymát aprítom.

A kolbászt kevés zsiradékban lassan kisütöm, a zöldségeket a vöröshagymával rajta magas hőfokon dinsztelem. Felengedem kb. 1,2 liter vízzel, sóval, borssal, babérral, zöldpaprikával, paradicsommal főzöm rövid ideig, majd hozzáadom a leszűrt babot, a zeller zöldjét és a leveskockát.

Vékony, piros, fokhagymás rántást készítek kb. 2 dkg zsiradékból a liszttel, meghintem őrölt paprikával, elkeverem vízzel, a levesbe forralom.

A burgonyát összekeverem a liszttel, tojással, teáskanálnyi zsírral, sózom, borsozom, szerecsendióval fűszerezem, rövid állás után kézzel kb. fürjtojás nagyságú gombócokat teszek a levesbe.

A tejfölt kikeverem kevés forró levessel, hozzákeverem a leveshez, néhány percig lassan forralom, közben ízesítem őrölt köménnyel, csipet tárkonnyal, ecettel, majd rövid pihentetés után tálalom.

Ezek is érdekelhetnek

Friss