Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Bableves, a nagy kedvenc

A téli és kora tavaszi menü sztárja, a világszerte ismert és kedvelt bableves. Az egyik legrégebbi alapanyagnak számító szárazbab sok-sok ínséges időszakon segítette át az emberiséget, mivel ebből a könnyedén tárolható, energiában gazdag alapanyagból sokféle egytálételt, illetve levest készíthetünk.

A bableveshez sokféle szárazbabot felhasználhatunk. A magyar bablevesek nagy százaléka tarkababból készül, de használhatunk vesebabot, gyöngybabot, lóbabot vagy vörös babot is. Többféle babot is felhasználhatunk a leves készítéséhez, ilyenkor azonban számolni kell azzal, hogy az eltérő méterű babok nem egy időben fognak megfőni, tehát más-más időpontban kell a leveshez adnunk őket.

A babbal készülő levesekhez leggyakrabban gyökérzöldségeket, illetve más hüvelyeseket társítanak, majd az így kapott fogást kissé besűrítik. A bablevest nem csak rántással és habarással sűríthetjük. Belefőtt krumpli pépesítésével, illetve a bableves egy részének turmixolásával egészségesebb módon is tartalmassá tehetjük a levest. A bablevesnek jól állnak a zöldfűszerek, adhatunk hozzá tárkonyt, majorannát, de akár petrezselyemmel vagy kaporral is készíthetjük. Készíthetünk paradicsomos alapon nyugvó bablevest is.

Az ízvilágába belefér, ha némi citrommal vagy ecettel savanyítjuk, vagy csupán egy kis tejfölös habarással adjuk meg a karakterét. Ha mexikói hangulatban vagyunk, akkor a bableveshez nyugodtan adhatunk némi reszelt cheddart is, illetve fokozhatjuk az erejét chilivel.

A gyökérzöldségek mellett kerülhet a bab mellé káposzta, illetve sokfajta hússal is gazdagítható a bableves. Leggyakrabban valamilyen füstölt húst szokás tenni bele, például csülköt vagy oldalast, de egy szál füstölt kolbász vagy darabka szalonnabőr is megadja a magyaros bableves hangulatát.

A bablevest kínálhatjuk tányérban vagy akár cipóban is. Ha tányérban kínáljuk, akkor javasolt mellé valamilyen kenyeret is tálalni, de tészta gyanánt kerülhet a levesbe nokedli, krumpligombóc vagy csipetke is.

A bableves elkészítése számos módon történhet, azt azonban minden esetben érdemes betartani, hogy a főzéshez felhasználandó babot 10-12 órára vízbe kell áztatni. Persze a bab megfő vízben áztatás nélkül is, csak sokkal hosszabb idő alatt, ami egy cseppet sem energiatakarékos, arról nem is beszélve, hogy a többi alapanyag főzési ideje jóval a babé alatt marad.

Az áztatás azonban nem csak a főzési idő lerövidítését szolgálja, hanem azt is, hogy a bab közül kimossuk az esetleges szennyeződéseket, köveket. A megmosott, kiválogatott babot legegyszerűbb éjszaka áztatni, így reggelre, a főzés kezdetére tökéletes lesz.

Az a híres Jókai féle bableves

Az egytálételnek is beillő bablevesnek a magyarok számára van egy különösen kedvelt változata, a Jókai bableves, amely csak kicsit tér ez a klasszikus bablevestől, mégis teljesen más karakterrel bír. A jó ételeket kedvelő és a babot különösen szerető író gyakorta készítette magának ezt az ételt, amit állítólag először Füreden, egy nyaralás alkalmával készítettet el. Jókai bablevesében helyt kapott a füstölt köröm, a kolbász, a tejföl és csipetke is, így teremtvén egy új és azóta méltán népszerű fogást.

A Svábhegyen élő, majd a Feszty családnál lakó Jókai Mór - a nagy mesemondó és igen csak nagy gourmand - sokszor tartott nagy vendégségeket, ahol gyakorta került az asztalra a bableves disznókörömmel, azaz a róla elkeresztelt Jókai bableves. Jókai olyannyira ragaszkodott a babhoz, hogy még Lisztet is babos étellel látta vendégül, gondolván, hogy az idős művésznek gondjai lehetnek a rágósabb falatokkal.

A Jókai-bablevest manapság már ritkán készítik malackörömmel, de a füstölt csülök semmilyen körülmények között nem hiányozhat ebből a levesből

Mint látható, Jókai nem csak szerette a jó ételeket, hanem kifejezett érzéke volt a gasztronómiai újításokhoz is. Így lehetséges, hogy a Jókai-bablevesen kívül még több étel megreformálása is a nevéhez fűződik. Létezik Jókai-féle töltött paprika, Jókai mód készített borjújava, illetve Jókai torta is.

Csülkös bableves

Hozzávalók:
50 dkg tarkabab
1 tisztes füstölt csülök
1 szál füstölt kolbász vagy debreceni
3 gerezd fokhagyma
10 szem fekete bors
5 szál közepes sárgarépa
3 szál közepes fehérrépa
2 babérlevél
1 tisztes vöröshagyma

Elkészítés: Előző este beáztatom a csülköt és a babot, majd másnap reggel friss vízben elkezdem főzni a csülköt. Amikor már félig megfőtt, akkor kiszedtem a léből, félreteszem. A lébe beleöntöm a babot, a fokhagymagerezdeket, a babérleveleket, és fűszertojásban melléeresztem a borsot. A csülköt óvatosan szétboncolom, kockára vágom és visszateszem a levesbe. Megpucolom a répákat, és akkor teszem a hozzá a leveshez, mikor már félig megfőttek a babok.
A hagymát apróra vágom, megdinsztelem, rántást készítek belőle, paprikázom. Hozzáadom a leveshez. 1 tojásból, lisztből és egy kis sóból tésztát készítek és csipetkét szaggatok.
Amikor már minden alkotóelem puha és a kis tésztagyöngyök is ott lebegnek a felszínen, akkor mustárt, sót és egy kis tejfölt adok a leveshez.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss