Elkészítés: A babot egy éjszakára beáztatjuk.
Egy edényben zsírt olvasztunk, beletesszük a finomra vágott hagymát. Ha pirulni kezd, levesszük a tűzről, beletesszük pirospaprikát, a lisztet és a
zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a leszűrt babot, és annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Hozzáadjuk a felkarikázott kolbász. Kis lángon, a folyadékot folyamatosan pótolva puhára főzzük.
Időközben beletesszük az előzőleg jól megmosott tojásokat, és keményre főzzük kb. 15 perc alatt. Kiemeljük, leöblítjük, félretesszük.
A mártáshoz a finomra reszelt hagymát forró zsírban megpirítjuk, és a füstölt kockából készült lével felengedjük. Hozzáadunk a finomra reszelt fokhagymát, meghintjük liszttel, borssal, sóval ízesítjük, és mérsékelt tűzön lassan forraljuk.
Egy másik edényben cukrot olvasztunk, hozzáadjuk a paradicsompürét, kissé átforrósítjuk, majd a tűzről lehúzva, hideg vízzel felöntjük. Beletesszük a reszelt citromhéjat, sűrűre főzzük, majd felöntjük vörösborral.
A kész babfőzeléket a főtt tojással és a mártással tálaljuk, kínálhatunk hozzá füstölt tarját is.