hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Baba au rhum (rumos baba)

MME MME
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 dkg friss élesztő
  • 10 dkg vaj
  • fél dl tej
  • 35 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 dl rum
  • 5 dkg baracklekvár
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg cukrozott gyümölcs
  • tejszínhab

Elkészítés

Elkészítés: 2 evőkanál langyos tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, adjunk hozzá 1 kiskanál cukrot és 5 dkg lisztet, keverjük el, majd lefedve hagyjuk kelni 30 percet.

Ezután dolgozzuk össze a felfutott élesztőt a tejjel, a tojásokkal, 1 csipet cukorral és 1 csipet sóval, a liszttel és a lágy vajjal. Dolgozzuk könnyű tésztává, formázzuk gombóccá, és nedves konyharuhával letakarva langyos helyen hagyjuk kelni 45 percig.

Ismét dolgozzuk át a tésztát, majd nyomkodjuk finoman egy kivajazott kuglófformába (savarin- vagy koszoróforma a legideálisabb, de ha kis adagokban szeretnénk sütni, muffinforma is megteszi). Ismét takarjuk le nedves konyharuhával, és hagyjuk kelni 1,5 órát.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, majd süssük meg a süteményt 30 perc alatt. Ha megsült, borítsuk ki egy rácsra, a rács alá helyezzünk egy mélytányért.

5 dl vízet 35 dkg cukorral forraljunk fel, és 10 perc alatt főzzünk belőle szirupot. Hagyjuk 10 percet hűlni, majd adjuk hozzá a rumot. A sziruppal locsolgassuk meg a még meleg süteményt úgy, hogy mindenhol beigya.

A baracklekvárt langyosítsuk meg, majd ecsettel kenjük át a sütemény felszínét a lekvárral. A cukrozott gyümölcsökkel és a tejszínnel díszítve tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek