Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Azoknak, akik hízni vágynak

A fogyni vágyók irigylik a hízni vágyókat. Azt gondolják: de jó nekik, ehetnek bármennyit, mégsem híznak! Nos, ez sok szempontból valóban irigylésre méltó, egészen addig a pontig, amikor a soványság ugyanúgy zavaró lehet valaki számára, mint a másiknak a kövérség. Lássuk csak, mit tegyen, mit egyen a hízni vágyó!
A hízókúra esetén csupán nagy általánosságban igaz, hogy a fogyókúrás tanácsok fordítottját kell megfogadni. A hízni vágyóknak ugyanis éppúgy sokszor, naponta ötször-hatszor kell enniük, mint fogyózó társaiknak. Csak éppen mást.

A hízni vágyónak kalóriadús, szénhidrátban és zsírban gazdag ételeket kell fogyasztania. Soha ne maradjon ki a reggeli, kávéját tej helyett tejszínnel öntse fel, a pirítóst vagy a kalácsot vajazza meg bátran, és a rántotta mellé is vajas kenyeret egyen. A tejtermékek közül a zsírosabb fajtát válassza! Minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot! Köretként főtt tésztát, hasábburgonyát, rizst, tarhonyát, galuskát egyen, a desszert sütemény legyen. Nyugodtan csipegethet, tetszése és ízlése szerint. A hízókúra persze nem jelenti azt, hogy mellőzni kell az egészséges ételeket. Naponta többször is egyen gyümölcsöt, salátát, a párolt zöldségeket vajjal, tejszínnel gazdagítsa, vagy főzeléknek készítse el.


És akkor most jöjjenek a receptek!


Frankfurti borsóleves

Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg feles borsó
1 fej vöröshagyma
1 l tyúkhúsleves (kockából)
1 csokor petrezselyem
4 szelet bacon
2 pár frankfurti virsli
Előkészítés: A feles borsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
Elkészítés: Másnap megtisztítjuk a hagymát, a borsót lecsepegtetjük, és a hagymával a tyúkhúslevesben feltesszük főni. Petrezselyemlevelekkel ízesítjük, és puhára főzzük. Közben a bacont nagyobb darabokra vágjuk, zsírját serpenyőben kiolvasztjuk. A levest összeturmixoljuk, majd visszaöntjük a lábosba. Sóval, frissen őrölt borssal fűszerezzük, és beletesszük a virslit. Két percig főzzük, majd szalonnapörccel meghintve kínáljuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: másnap
1 adag: 802 kcal


Dalmát karaj bundában
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg csontos sertéskaraj
30 dkg leveszöldség
1 fej vöröshagyma
4 paradicsom
4 tojás
1 dl tejszín
2 dl sör
10 dkg liszt
1 evőkanál ételízesítő
1 fej saláta
A sütéshez:
bőven olaj
Előkészítés: A karajt kicsontozzuk. A zöldségeket és a paradicsomot megtisztítjuk, megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk.
Elkészítés: A húst, a csontot, a zöldségeket fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sóval, (szemes) borssal ízesítjük, fedő alatt megfőzzük. A húst a levesből kivesszük, a levet leszűrjük, és külön fogyasztjuk. A húst kihűtjük, felszeleteljük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a tejszínnel, a sörrel, a liszttel kikeverjük, és ételízesítővel fűszerezzük. Végül hozzáadjuk a tojásfehérje-habot. A masszába belemártjuk a hússzeleteket, majd bő, forró olajban kisütjük. Papírtörlőre szedjük, a felesleges zsiradékot lecsöpögtetjük. Hasábburgonyával és friss vegyes salátával körítjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 963 kcal


Prágai sonkás szelet
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma
15 dkg csiperkegomba
2 evőkanál vaj
4 szelet sertéscomb (á 15 dkg)
4 szelet prágai sonka
A panírozáshoz:
liszt
2 tojás
zsemlemorzsa
A sütéshez:
bőven olaj
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük. A húst megmossuk, nagyon vékonyra kiverjük, sózzuk, borsozzuk.
Elkészítés: A vajat felforrósítjuk, üvegesre pároljuk benne a hagymát. Sóval, borssal ízesítjük, és fedő alatt megpároljuk. A hússzeletekre ráfektetünk 1–1 szelet prágai sonkát, és ráhalmozzuk a gombát. Óvatosan összegöngyöljük, hústűvel (vagy fogvájóval) megtűzzük. A szokásos módon lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába panírozzuk, és bő, forró olajban kisütjük. A felesleges zsiradékot leitatjuk. Aranykrumpli körettel (receptjét lásd külön), friss salátával tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 546 kcal (köret nélkül)


Aranykrumpli
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya
4 szál sárgarépa
4 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj + a sütéshez
2 evőkanál liszt
Előkészítés: A burgonyát és a sárgarépát meghámozzuk, megmossuk karikára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, felét kockára, másik felét karikára vágjuk.
Elkészítés: A burgonyát és a sárgarépát sós vízben külön-külön megfőzzük. Lecsepegtetjük, burgonyanyomóval összetörjük. Megforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a hagymakockákat. Hozzáadjuk a burgonyát és a répát. Sóval, borssal ízesítjük. Lisztbe forgatjuk a hagymakarikákat, és bő, forró olajban ropogósra sütjük. A répás burgonyából (fagylaltadagoló) kanállal a tányérra halmokat rakunk, és meghintjük a sült hagymával. Köretként fogyasztjuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 217 kcal



Kellel rakott burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya
1 kis fej kelkáposzta
2 fej vöröshagyma
10 dkg húsos füstölt szalonna
15 dkg főtt füstölt sonka
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 teáskanál olaj
3 dl tejföl
5 dkg sajt
Előkészítés: A burgonyát megmossuk. A kelt megmossuk, középső, vastag erét kivágjuk, a zöld részeket csíkokra metéljük. A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A szalonnát és a sonkát csíkokra vágjuk.
Elkészítés: A burgonyát sós vízben megfőzzük. Majd meghámozzuk, karikára vágjuk. A szalonnát nagyobb lábosban kisütjük. Zsírján üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a kelcsíkokat, sózzuk, borsozzuk, köménymaggal meghintjük és megpároljuk. A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, belerétegezzük a burgonyát, a sonkát és a hagymás kelt. Minden réteget meglocsolunk tejföllel. Az előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Meghintjük a reszelt sajttal, és még néhány percre visszatoljuk a sütőbe, amíg a sajt megpirul.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 625 kcal



Juhtúrós galuska
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma
10 dkg húsos füstölt szalonna
40 dkg mélyhűtött galuska
10 dkg juhtúró
1 dl tejföl
Előkészítés: A hagymát meghámozzuk, karikákra vágjuk. A húsos füstölt szalonnát kockára daraboljuk.
Elkészítés: A galuskát a szokásos módon, sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük. A szalonnát egy serpenyőben megsütjük. A pörcöt kivesszük, a visszamaradt zsiradékon aranybarnára pirítjuk a hagymát. A nokedlit tálra szedjük, rámorzsoljuk a juhtúrót, és meglocsoljuk a tejföllel. Borsozzuk, meghintjük a szalonnapörccel és a pirított hagymakarikákkal. Fejes salátával kínáljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
1 adag: 533 kcal



Csusza spenóttal
Hozzávalók 4 személyre:
1 zacskó mélyhűtött parajpüré (kb. 50 dkg)
1 gerezd fokhagyma
10 dkg zsíros sajt (pl.: Pannónia)
50 dkg csuszatészta
1 evőkanál olaj + a formához
1 evőkanál liszt
2 dl tej
3 dl tejföl
Előkészítés: A fagyasztott parajt felengedjük, a keletkezett nedvességet leöntjük. A fokhagymát meghámozzuk, összezúzzuk. A sajtot lereszeljük.
Elkészítés: A csuszatésztát a csomagoláson olvasható utasítás szerint, bő, forrásban lévő, sós vízben megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük és lecsöpögtetjük. Megforrósítjuk az olajat, üvegesre pároljuk benne a fokhagymát. Meghintjük a liszttel, 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a spenótot. Felöntjük a tejjel, megsózzuk, és állandóan kevergetve összefőzzük. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kiolajozunk egy tűzálló tálat, a tészta egyharmadát belefektetjük. Ráhalmozzuk a parajfőzelék felét. Leöntjük a tejföl felével. Még egy réteg tészta és spenót következik. Tésztával zárjuk a rétegezést. A sajtot a maradék tejfölbe keverjük, és a tésztára locsoljuk. Az előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 776 kcal



Habos őszibaracklepény
Hozzávalók kb. 20 szelethez:
18 dkg vaj + a tepsihez
18 dkg cukor
6 tojás
30 dkg rétesliszt
1 teáskanál sütőpor
1 citrom reszelt héja
1 nagy üveg őszibarackbefőtt
12 dkg porcukor
Előkészítés: A sütőt 180 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a citromhéjjal, majd a krémbe vegyítjük. Kikenünk, liszttel behintünk egy közepes nagyságú, peremes tepsit, belesimítjuk a masszát. Az előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük. Közben a barackokat lecsepegtetjük, cikkekre vágjuk, és a félig sült tészta tetejére sorban kirakjuk velük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, közben beleszitáljuk a porcukrot is. A habot a gyümölcs tetejére kanalazzuk, és további 15–20 percig sütjük. Ügyeljünk arra, hogy a hab meg ne égjen!

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 szelet: 231 kcal

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss