Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az vagy, amit megeszel

A mozik már vetítik a gyorséttermi ételek katasztrofális hatásait bemutató dokumentumfilmet, a Super Size Me-t. Az egészségtelen táplálkozás terjedéséért azonban nem okolhatók egyedül ezek a vendéglátóipari láncok. Az egyén felelõssége is óriási abban, hogy mit és mikor eszik – egy felmérés szerint a halálokok 46%-a az elhízásra és a helytelen táplálkozásra vezethetõ vissza. Még a valóban káros dohányzás is *csak* 31%-ban felelõs a siralmas halálozási mutatókért.
Ám ne gondoljuk, hogy a távoli Amerika problémája minket nem érint. A film bemutatójához kapcsolódó sajtótájékoztatón Schobert Norbert fitnesz- és táplálkozási guru informálta az egybegyûlteket, hogy minden második magyar ember elhízott. Ez az állapot pedig nem plusz negyven kilónál kezdõdik, bizony már öt kiló súlytöbblettõl megváltozik a szervezet mûködése. De a problémát nem szûkíthetjük le az elhízásra, fõleg nem annak esztétikai vetületeire. A tápérték nélküli kaják falása, a túlzott szénhidrát- és zsírfogyasztás akkor is komoly gondokat okoz, ha a szerencsés, gyorsabb anyagcseréjû egyedeknél nem jár is együtt plusz kilókkal.

Mondjuk ki: az elhízás betegség. Többek között gerincproblémákat, szív- és érrendszeri betegséget, cukorbajt, daganatos megbetegedéseket eredményez. A tápanyag- és vitaminhiányos étkezés sajnos egyre fiatalabb életkorban kezdõdik. Rengeteg gyerek nõ fel chips-en és cukros löttyökön. Ha már a fejlõdési szakaszban ilyen merényletet követnek el szervezetük ellen, mi lesz velük késõbb? A probléma már ma is társadalmi méreteket ölt, és a helyzet csak rosszabbodik. Ráadásul az sem dõlhet hátra a székben egy kiadós edzés után, aki rendszeresen mozog. A táplálkozásbeli hibákat ugyanis nem lehet sporttal helyrehozni. Megfelelõ egészségi állapotunkért és kondíciónkért táplálkozási szokásaink 80%-ban felelõsek, míg a mozgás szerepe 20%.

De beszéljenek a számok! A tények makacs dolgok, és az alábbi adatok nem szívderítõek:
- 2003-ban a magyar férfiak több mint fele, a nõk majdnem fele túlsúlyos vagy elhízott volt.
- Már 17 éves korban a fiúk 15%-a, a lányok 6%-a volt elhízott vagy túlsúlyos.
- 2000-ben a nõk több mint 40%-a, a férfiak 1/3-a soha nem, vagy ritkábban mint hetente végzett testmozgást.
- Az amerikaiak 60%-a túlsúlyos vagy elhízott.
- A McDonald"s láncolatába 30.000 étterem tartozik a világ 100 országában 6 kontinensen.
- A McDonald"s-okban naponta 46 millió ember vásárol – többen, mint Spanyolország egész lakossága.
- 1972-ben 3 milliárd dollárt költöttek gyorséttermi ételekre a tengerentúlon. Manapság ez a szám körülbelül 110 milliárd.
- Táplálkozáskutatók nem ajánlják a havi egyszeri alkalomnál gyakoribb gyorsételfogyasztást.
- Megállás nélkül hét órát kéne sétálni ahhoz, hogy az ember szervezete elégesse azt a zsírfelesleget, amely egy Super Size kóla, krumpli és Big Mac elfogyasztásakor képződik.
- A WHO (Egészségügyi Világszervezet) nyilatkozata szerint az elhízás „világméretű járvány”.
- Minden harmadik 2000-ben született gyereknél ki fog alakulni cukorbetegség.
- A cukorbetegség 17-27 évvel rövidíti meg az ember életét.
- Ha nem csökken az elhízottak aránya, a kövérség okozta szervi problémák miatt elhunytak száma felül fogja múlni a dohányzás áldozataiét.

Akit az adatok nem gyõztek meg arról, hogy valami nincs rendben a világban, nézze meg a Super Size Me címû dokumentumfilmet, melyet e héten csütörtökön és pénteken diákigazolvánnyal országszerte ingyen lehet megtekinteni.


Léhner Zsuzsa

Ezek is érdekelhetnek

Friss