Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az utolsó grillpartira…

Lassan vége a grillszezonnak, ezért érdemes kihasználnunk minden alkalmat, amikor lehetőségünk nyílik a szabadban főzni. Sült citromos vajhalfilét ajánlok az utolsó grillpartira, szalonnás káposztával és grillezett zöldségekkel.

Erről az halról annyit kell tudni, hogy Magyarországon viszonylag ritkán lehet frissen hozzájutni, de nem lehetetlen, csak elatározás kérdése. Érdemes jóban lenni a halassal, illetve két három nagyobb hipermarketben a színvonalas halválasztékban már gyakran megtalálható.

Hófehér húsa és laza rostozata rendkívül omlós, ízletes, óvatosan, de könnyen elkészíthető. Süthetjük forró grillrácson, vas és teflon serpenyőben, de készíthetjük rakottasan jénaiban, fűszerekkel fóliában.


Sült citromos vajhal szalonnás káposztával és grillezett zöldségekkel

Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg vajhal
2 citrom
1 dl olívaolaj
1 evőkanál tengeri só
4 szál bazsalikom
30 dkg szeletelt húsos szalonna
1 fej képoszta
20 dkg cukkini
20 dkg zsenge répa
néhány koktélparadicsom


Elkészítés: 1. A halat letöröljük, fölszeleteljük. Rátépkedjük a bazsalikomleveleket, meglocsoljuk olívaolajjal, és két-három órára betesszük a hűtőbe pihenni.

2. Sütés előtt fél citrom levével meglocsoljuk a halat, sózzuk, és még 10 percig pihentetjük.

3. A szalonnát alufóliára kiterítjük, rátesszük a káposztacikkeket, becsomagoljuk, és kb. 10 percre a parázsba helyezzük. Amikor megpuhult, kivesszük, 2-3 perc elteltével kicsomagoljuk.

4. A cukkinit és a répát megmossuk, felszeleteljük, megsózzuk, és parázs felett mindkét oldalát megsütjük.

5. A leveleket eltávolítjuk a halról, és parázs felett mindkét oldalát megsütjük a maradék citrom társaságában.

6. Tálaláskor a hal mellé tesszük a baconos káposztát, a cukkiniszeleteket, a répa karikákat, és a sült citrom levével meglocsoljuk.

Elkészítés: 30 perc(+ 2-3 óra pihentetés)
Fogyasztható: azonnal
1 adag: 843 Kcal


A magyarországi halfogyasztás messze-messze elmarad az európai átlagtól, ez betudható talán annak, hogy nincsen tengerünk, és tavainkban viszonylag szűk a fajtaválaszték (és azokban is magas az orvhalászat és az illegális horgászat, halászat).

Nagyon furcsa és számomra érthetetlen, de az emberek nagy többsége egyszerűen kijelenti, hogy nem szereti a halat. Holott két-három fajtánál nem kóstolt még többet. De még rosszabb az, hogy képtelenség őket meggyőzni, hogy ne szeressék abban az esetben, ha már megkóstolták, de kóstolás nélkül ne nyilatkozzák, hogy nem szeretik.

A szakácsok célkitűzése elsődlegesen az, hogy változatosabbá tegyék az étkezést, ezt már több fórumon is felhoztam. Szélmalomharcot vívunk a halfogyasztás elterjesztéséért. Persze már tartunk ott, hogy az emberek megeszik a lazacot és talán a tonhalat, de nekünk ez nem lehet elég, tovább kell folytatni a halak és egyéb ételek változatos formában elkészített terjesztését.

Egy átlagos háziasszony az elmúlt évekig bezárólag legfeljeb 60 étket készített el egy évben, de ez a tendencia javulni látszik, talán a széleskörű médiatámogatásnak köszönhetően. A gasztromagazinok és a televíziós csatornák a világ számos pontjának a konyháját bemutatják. És az internet pedig csak tovább bővíti a kínálatot… Millió és millió recept megtalálható a világhálón, különféle országok, különböző alapanyagaiból készített ételek praktikái, tippek, szép fotók és video portálok, ahol szinte bármilyen recept megtalálható. Az egyik nagy pozitívuma számomra az internetes recept keresésnek és válogatásnak, hogy a világ különböző  országai, azon belül táj egységei, megyéi, városai, falujai, és házainál az arra jellemző ételeket és alapanyagokat és konyhatechnológiákat lehet felfedezni, összehasonlítani és megtanulni. Hagyományőrző funkciója van, hiszen így olyan receptek és tecnológák maradnak fenn, amik egyéb esetben már eltűntek volna.

Még egyszer kiemelném a halfogyasztás jelentőségét az egészséges táplálkozásban. A hal ásványi anyagokban, kalciumban, foszforban, szelénben, vasban, cinkben, és jódban gazdag, valamint B-vitaminokat is tartalmaz. Mindezek felelősek a szervezetben lévő hormonális egyensúly megtartásáért és a zsírraktározás szabályozásáért, így hatással vannak a testsúly alakulására, a rugalmas bőr fenntartására és az érzékelésre. Szervezetünk nap mint nap megküzd környezetünk káros hatásaival (stressz, gyorséttermi zsíros, szénhidrátdús élelmiszerek). Ha csak minden héten egy napot adunk testünknek, amikor főételként halat fogyasztunk egy finom, könnyed párolt zöldségkörettel, szervezetünk hálás lesz nekünk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss