Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Melyik lesz idén Magyarország tortája? Íme a három döntős!

default user icon
MME
Hamarosan kiderül, idén melyik finomság lesz Magyarország Tortája. Három pazar desszert van még versenyben az ország tortája címért, a dunaföldvári Aranyos Körtetorta, a salgótarjáni Őrség Zöld Aranya és a szintén salgótarjáni Zuzorka.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk alkalmából, államalapító Szent István köszöntésére.

Eddig tíz torta volt versenyben, most pedig a zsűri kiválasztotta, melyik háromból kerülhet ki a győztes. Íme a döntősök:

Aranyos Körtetorta 

Készítője: Tóth Norbert
Cukrászda: Tóth Cukrászda, Dunaföldvár

Moscovado cukros édes morzsára marcipános tészta kerül, erre fehércsokoládés-yuzus körtekrémet öntenek, melybe párolt körtét tesznek. Bodzás mascarpone mousse-t töltenek rá, melyre dermesztés után körte zselét kennek. Aszalt körtés, hántolt ostyás, kakaóvajas csokoládéból kis halmokat adagolnak, amiket dermedés után arany spray-vel fújnak. Szeletenként az aszalt körtés halmokkal díszítik a tortát.

Őrség Zöld Aranya 

Készítője: Szó Gellért
Cukrászda: G & D Kézműves Cukrászat, Salgótarján

Tökmagos felvertre fehércsokoládés, lazára felvert ganache kerül. Pirított, darált tökmagból, cukorral és őrségi hidegen sajtolt tökmagolajjal pralinét készítenek, melyből fehércsokoládé, hántolt ostya és tökmagolaj felhasználásával ropogós réteg készül. A könnyű ganache-ra helyezik ezt a ropogós réteget, melyre ismét a fehércsokoládés ganache kerül. Erre teszik a málnazselét, majd ismét a lágy ganache réteg következik. Fehércsokoládés tökmagolajos glazing kerül a tetejére, ganache-sal és temperált, festett kakaóvajas fehércsokoládéból készült körökkel díszítik.

Zuzorka - Szó Gellért (G&D Kézműves Cukrászat, Salgótarján)

Készítője: Szó Gellért
Cukrászda: G & D Kézműves Cukrászda, Salgótarján

A mandulalisztes linzerre habzsák segítségével narancslikőrös mandulakrémet nyomnak. Erre eperlekvár kerül. Sütés és hűlés után szintén eperlekvárral kenik meg, majd mascarpone mousse-t öntenek rá. Balzsamecetes eper-rebarbara zselé-t helyeznek rá, amire ismét mascarpone mousset öntenek és elkenik egyenletesre. Fagyasztás után fehércsokoládés glazinget terítenek rá, majd tejszín pompommal és temperált fehércsokoládé dísszel díszítik.

A tortákról bővebben a Süti Chef oldalán olvashatsz.

Fotók: Vas Gergely fotográfus (Gregory Iron Photography) 

Ezek is érdekelhetnek

Friss