Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az örök kérdés: Vaj vagy margarin? Melyik mire jó?

Nem egyszerű eldönteni, hiszen mindkét terméknek vannak előnyei és hátrányai. Lássuk, melyek ezek, és azt is, hogy mikor érdemes a vajat, és mikor a margarint választani!

A vaj ellen magas kalória-, telítettzsír- és koleszterintartalmát hozzák fel, mellette szól ugyanakkor, hogy természetes vitaminforrás, és gazdag antioxidánsokban. A margarin elleni legfőbb érv az, hogy hidrogénezett növényi olajokból állítják elő, és emiatt magas a transzzsírtartalma. Igaz, ezt az új gyártási eljárásoknak köszönhetően a jó minőségű termékekben sikerült visszaszorítani a káros érték alá, a benne lévő telítetlen zsírsavak pedig eleve csökkentik a koleszterinszintet. Elsősorban tehát kinek-kinek az egészségi állapota, illetve az ízlése alapján érdemes döntenie arról, melyiket használja.

Jó tudni!

- A vaj íze aromásabb, teltebb a margarinénál. A 80-82%-os zsírtartalmú termékek a teavajak. Az ennél is jobb minőségűeket márkázott vajnak, míg az alacsonyabb tejzsírszázalékkal rendelkező változatokat szendvicsvajnak nevezzük.

VAJAS PISKÓTA (ALAPRECEPT) >>>

- A sütemények állaga bizony nagyban függ a hozzávalók zsírtartalmától. Ha utóbbi magas a vaj miatt, akkor a tészta omlós, puha, rugalmas lesz. Kevert süteményekhez viszont nyugodtan használható margarin is.

- A vajak, margarinok víztartalma miatt sütés közben nagy a fröccsenésveszély. Ezért ezeket addig hevítsük, amíg el nem távozik belőlük az összes víz, és csak ezután tegyük rájuk a sütnivalót.

VAJBAN SÜLT FŰSZERES LAZAC >>>

- A halakat és a zöldségeket érdemes vaj és olívaolaj keverékén hirtelen kisütni, húst pirítani ellenben margarinon javasolt, mert az jobban bírja a magas hőfokot.

- Vajjal krémesíthetjük a leveseket, de a mártások is fényesebbek lesznek, ha vajjal dúsítjuk azokat.

EGYSZERŰ TEJSZÍNES BROKKOLIKRÉMLEVES >>>

- A vaj sokaknak azért okoz bosszúságot, mert a hűtőből kivéve nehezen kenhető. Ha 1 percre ráborítunk egy átmelegített falú üvegpoharat, máris könnyebb dolgunk lesz. A fűszervajakhoz, szendvicskrémekhez a vaj mellett margarint is adhatunk, hogy kenhetőbb legyen az állaguk.

6 BEVÁLT TIPP, MIT HOGYAN TÁROLJ A MÉLYHŰTŐBEN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss