Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Koronavírus-járvány idején is fontos az IR-diéta

default user icon
MME
A koronavírus járvány minden embert kizökkent a megszokott életritmusából, így sokan vannak, akik még most is félve néznek az elkövetkezendő hetek, hónapok elé. A saját és szeretteik egészségén túl vannak, akik a gyerekfelügyelet miatt aggódnak, vannak, akik az állásuk, jövedelmük miatt, de vannak, akik a betegségeik miatt tartandó étrend miatt.

Szabó Luciát, a Budai Endokrinközpont dietetikusát arról kérdeztük, vajon mikre kell odafigyelni és milyen nehézségekkel találhatják szemben magukat az IR diétán élők.

Diéta inzulinrezisztencia, prediabetes és cukorbetegség esetén

A szénhidrátanyagcsere zavarai sokakat érintenek napjainkban. Egyre több embert diagnosztizálnak cukorbetegséggel és az azt megelőző állapotokkal. A terápiájuk lényege az inzulinrezisztencia csökkentése és a vércukorszint kordában tartása. Ennek elérésében igen nagy szerepet játszik az életmódterápia, mely személyre szabott étrendet és rendszeres mozgást takar. Minden egyéb - beleértve a gyógyszert/inzulint- “csupán” kiegészítés.

“A diéta minden esetben személyre szabott, melyben figyelembe kell venni a beteg életkorát, BMI-jét, laboreredményeit, életritmusát, egyéb betegségeit stb. Éppen ezért fontos, hogy egy dietetikus állítsa össze az étrendet. A táplálkozás során oda kell figyelni a gyors és a lassú szénhidrátok napszaki elosztására, hogy mik a kerülendő és javasolt ételek, milyen tünetekre érdemes ügyelni (pl. hipoglikémia tünetei). Ennek elsajátítása időigényes lehet, ám kellő motivációval hamar bele lehet jönni. Ugyanis gyakran problémát szokott okozni pl. az, hogy mivel sűrítsünk, milyen liszttel süssünk süteményeket, miből lehet finom palacsintát készíteni, mivel rántsunk.” - mondja Szabó Lucia, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Diéta a járvány idején

Bár a diéta az egészséges ételek a járvány, karantén esetén háttérbe szorulnak az egészségeseknél, ám IR és (pre)diabetes esetén továbbra is ügyelni kell, amennyire csak lehet a dietetikus által összeállított étrendre.

Nincs teljes kiőrlésű liszt!
Mostanában igencsak körülményes tartós élelmiszerekhez, igy liszthez is jutni, hát még a teljes kiőrlésűhöz! Így az ember csak igen keveset tud hazavinni belőle, már ha tud. Ha úgy látjuk, nagyon fogytán van a teljes kiőrlésű liszt, úgy fele-fele arányban használjuk a finomított liszttel. Amennyiben csak kevésre van szükségünk, és esetleg van otthon zabpehely, azt ledarálva bártan felhasználhatjuk a teljes kiőrlésű liszt helyett. Jó megoldás lehet továbbá a búzakorpa, zabkorpa használata is. A tésztához keverve növelhetjük annak rosttartalmát.

Más lett a napi rutinom
Sokan maradnak önszántukból, vagy kényszer miatt otthon, és közülük jópáran pl. éjszakai műszakban dolgoztak. Viszont a munka szüneteltetéssel vagy a home office-szal az illetőnek megváltozik az életritmusa. Amikor a diétát állítja össze a dietetikus, ezt is figyelembe veszi, így érthető, hogy a bekövetkező változások miatt másra van szüksége a betegnek. Érdemes egy, az érintett számára megfelelő napi ritmust kialakítani, és azt betartani. Fontos, hogy az étkezések között továbbra se teljen el 4 óránál több, figyelni kell a rendszeresség betartására.

Olykor kevesebb szénhidrátot tud enni
Mivel az emberek igencsak nyomós indokkal mennek boltba a járvány időszaka alatt, ezért előfordulhat, hogy lesz egy-egy nap, amikor nem tudja az illető elfogyasztani az előírt szénhidrát mennyiséget. Ez főleg az inzulinnal kezelt cukorbetegek esetén okozhat nagy gondokat, mivel ekkor megnő a hipoglikémia esélye. A legjobb az lenne, ha megelőzésként távkonzultációban értekezne a beteg erről az orvosával (ilyenkor valószínű változtatni kell az inzulin adagon), ám ha már csak kevés étele van otthon, a dietetikus azt tanácsolja, hogy pótolja a kieső szénhidrát mennyiséget hüvelyesekkel, fagyasztott burgonyatermékekkel és ne felejtse el a napi többszöri zöldség- és gyümölcsfogyasztást sem. A fagyasztott zöldségkeverékek, gyümölcsök is tökéletesek erre a célra.

Krumplit, rizst köretnek?
A szénhidrát diétán élők jól tudják, köretnek a fehér rizs és a krumpli nem a legjobb választás, hiszen gyorsan felszívódó szénhidrátok csoportjába tartoznak. Igen ám, de a házi karantén idején nem biztos, hogy bővelkedik bulgurban, kölesben, vagy kuszkuszban. Ilyenkor ezeket nyugodtan felezhetjük pl. rizzsel, de ha egyáltalán nincs az otthonában, egyen a krumpli köret mellé zöldségeket, mivel így lassítani lehet a burgonyában, fehér lisztben lévő keményítő felszívódását. A cél ugyanúgy egy kiegyensúlyozott, egyenletes vércukorszint elérése.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss