Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az étrend szerepe a feszült élethelyzetekben

A nyugati társadalmakban egyre inkább teret hódít a növényi alapú táplálkozás, testi és szellemi jólétünkre gyakorolt hatásáról azonban vitákat is hallani. Összetételük alapján négy fő étrendi típust különböztetünk meg, bár további felosztások is léteznek. A vegán étrend kizárólag növényi összetevőkből áll, az ovo-lakto-vegetáriánusok ezen kívül olyan állati termékeket is fogyasztanak, mint a tej vagy a tojás, de húst nem esznek. A peszko-vegetariánusok étrendjében az előbbi összetevők mellett a halhús is szerepel, a mindenevők pedig értelemszerűen szárnyasokat és vörös húsokat is fogyasztanak.

Német kutatók annak próbáltak utánajárni, milyen hatást gyakorol a növényi alapú táplálkozás a szellemi egészségre. A kutatás adatainak elemzése során kiderült, már rövid-középtávon markáns bizonyítékok támasztják alá a testsúlyra és a szervezet energia-metabolizmusára gyakorolt kedvező hatást mind normál testsúlyú, mind elhízott betegek esetén. A vegetáriánus és a vegán étrend hatása a stressz és a feszültség csökkenésében már nem volt ennyire egyértelmű, ezt az összefüggést csak a felmérés néhány vizsgálata tudta igazolni. (1.)

Ausztrál kutatók fiatal felnőtteken vizsgálták az étrend stresszre és feszültségre gyakorolt hatását. A résztvevőknek naponta ötször kellett zöldséget, két-háromszor gyümölcsöt, háromszor teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztaniuk. Fehérjeforrásként sovány hús, szárnyasok húsa, tojás és tofu szolgált naponta háromszor. Nem édesített desszertet naponta háromszor fogyaszthattak, halételt hetente háromszor. A „diétát” dió vagy más magvak, olívaolaj, fahéj és kurkuma egészítették ki. Nem volt ugyan tilos, de csökkenteniük kellett a tisztított szénhidrát, a cukor, a zsíros és feldolgozott hústermékek és az üdítőitalok fogyasztását. A kutatók még arra is ügyeltek, hogy a fiatalokon végzett vizsgálat időben elkülönüljön a legstresszesebb egyetemi időszaktól. A csoport adatait végül a megszokott étrendet fogyasztó fiatalok eredményeivel vetették össze. Már a 21. napon statisztikailag jelentős különbség mutatkozott a DASS-21 stresszpontszám tekintetében a kezelt csoport javára, igazolva a megfelelően összeállított – de nem szigorú vegetáriánus – étrend lelki egészségre gyakorolt hatását. (2.)

Korábban számos gyógynövényről feltételezték, hogy feszültségoldó hatással rendelkezik. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) újabb állásfoglalása szerint sem a zöld tea (3), sem a kamilla (4) nem rendelkezik érdemi hatással a stresszel szemben. A macskagyökér, a komlótoboz és a golgotavirág azonban olyan a növények, melyek kivonata hozzájárulhat a normál idegállapot és a lelki egyensúly fenntartásához, esti fogyasztás esetén pedig a nyugodt, pihentető, egészséges alváshoz és relaxációhoz. Ezeket az összetevőket tartalmazza a Valeriana Relax illetve a Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula.

Irodalom:

  1. / E. Medawar: The effects of plant-based diets on the body and the brain: a systematic review (Translational Psychiatry (2019) 9:226)
  2. / H. M. Francis et al: A brief diet intervention can reduce symptoms of depression in young adults – A randomised controlled trial (https://doi.org/10.1371/journal.pone.0222768 October 9, 2019)
  3. / https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2018.5239 
  4. / https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2010.1742 
  5. / www.valeriana.hu 
  • Az étrend-kiegészítő használata nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.


Ezek is érdekelhetnek