Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az étrend piramisa

Mindent lehet enni, csak nem azonos mennyiségben, mondják a táplálkozástudományi szakemberek. A legjobb, ha az ember az úgynevezett táplálkozási vagy étrendi piramis arányai szerint étkezik.

Több évtizedes kutatás után tudományosan igazolt tény, hogy a táplálkozás és az egészség között szoros kapcsolat van, s a betegségek túlnyomó többsége elsősorban a nem megfelelő táplálkozásnak köszönhető. Ebből a felismerésből kiindulva ma már számos országban törekednek arra a táplálkozási szakemberek, hogy egyszerű, könnyen érthető formában tájékoztassák a lakosságot az egészségmegőrző, tudatos táplálkozás alapelveiről.

A táplálkozási piramis is így jött létre, követve több, már korábban ismertté vált táplálkozási ajánlást. A piramis forma kiindulási alapját az a felismerés képezte, hogy a szervezetnek nem egyenlő mennyiségekre van szüksége a tápanyagokból, illetve a négyféle táplálékcsoportba tartozó élelmiszerekből.

Az étrendi piramis alapját a rostokban gazdag gabonafélék alkotják. Ilyenek a teljes kiőrlésű kenyerek, a rizs, a müzli, ezekből kell a napi kalória-bevitel legnagyobb részét fedeznünk. Erre épülnek a zöldség- és gyümölcsfélék, amit feljebb haladva a tej és a tejtermékek, valamint a húsok és húskészítmények követnek. A piramis csúcsát az édességek és a zsiradékok foglalják el, ami értelemszerűen azt jelenti, hogy fogyasztásukat a többi táplálékhoz képest a minimálisra kell szorítani.

A táplálkozási piramis ismerete nélkülözhetetlen a mindennapos kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Fontos tudni, hogy a vegyes táplálkozásban minden helyet kap a magvaktól a csokiszeletig, csak éppen tisztában kell lennünk azzal, mikor és mennyit fogyasszunk belőlük. Soha ne együnk édességet főétkezések helyett, de testmozgás után se. Ilyenkor mindig a táplálkozási piramis alját képező táplálékfélékből válogassunk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss