Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az edzés újrakezdésének alapszabályai: így győzzük le a félelmeinket!

default user icon
MME
Felszaladtak a kilók, abbahagytuk a mozgást és szeretnénk újrakezdeni? Attól tartunk, hogy a vékony, izmos férfiak és nők kinéznek a teremből, sőt már a recepciós is gyanús pillantást vet ránk? Az első és legfontosabb szabály, hogy egy pillanatig se törődjünk másokkal!

Ha egy héten három alkalommal sportolunk, akkor a heti 168 órából pontosan 3 órát fordítottunk arra, hogy megőrizzük az egészségünket és jól érezzük magunkat a bőrünkben. Sok? Ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie, ahogyan azt is, hogy az újrakezdéshez először meg kell teremtenünk a teret és az időt. Fogyni és sportolni szeretnénk, ezért ezt tartsuk szem előtt, persze jól jön egy-két biztató szó és egy olyan hely is, ahol „biztonságban” érezzük magunkat. Térképezzük fel a számunkra szimpatikus termeket, kérdezzünk, beszéljünk az edzőkkel, próbáljunk ki többféle óratípust, figyeljük meg magunkat, hogy egyedül vagy csoportban érezzük jobban magunkat.

Sose szégyelljünk segítséget kérni és az aktuális testalkatunk miatt se szégyenkezzünk. Mi már megtettük az első lépést, amit minden igazi sportember értékelni fog. Akár csoportos edzést, akár személyi edzést választunk, mindig edzőt válasszunk! Figyeljük meg, hogyan viselkedik, mennyire hívja fel a figyelmünket a gyakorlatok helyes elvégzésére, segít-e, és végül, de nem utolsósorban mennyire motivál minket a személyisége?

Gondoljuk át a hetünket, vegyük elő a határidőnaplónkat és nézzük meg, hogy hol van olyan plusz idő, amit a mozgásra tudunk szánni. A pénztárcánkat is nézzük meg, és számoljuk ki, hogy havonta mennyi pénzt tudunk átcsoportosítani a választott sportágra. Érdemes tempós sétával kezdeni az életmódváltozásunkat, majd a séta helyére beilleszteni az edzést. Jó választás lehet a tánc, az aerobik, a jóga, az úszás vagy a futás. Nem árt megfontolni azt is, hogy kerékpárral járjunk munkába - ezzel nem csak magunknak teszünk jót, hanem a környezetünknek is.

Tippek, trükkök:

Kezdetben még nem érdemes bérletet váltani az edzőterembe, mivel fontos a fokozatosság és ha évekig nem mozogtunk semmit, akkor ne akarjunk most rögtön minden nap edzeni.

Hívjuk el egy barátunkat az első néhány alkalommal, ha bizonytalannak érezzük magunkat!

Nem tudjuk használni a gépeket? Bátran kérdezzük meg a terem-vagy személyi edzőt!

Igen, lesz, aki nem köszön, nem izzad és 315 tükrös szelfit készít magáról. Ne őket vizslassuk!

Barátkozzunk meg a tükörrel és azzal is, amit látunk benne! Otthon érdemes meztelenül is szembenéznünk önmagunkkal.

Mindig annyi edzést tűzzünk ki magunknak, amit meg tudunk valósítani!

A mozgás mellett, foglalkozzunk azzal is, hogy mit és mikor eszünk, mejünk el orvoshoz és kérjünk kivizsgálást, illetve, ha szükséges, akkor beutalókat más szakorvosokhoz.

Legjobb mozgásformák

A tánc felszabadít és gyógyít

Tánc során kalóriát égetünk, boldogsághormont termelünk, önbizalmat növelünk és szórakozunk. Ám néhány hétig biztosan zavarni fog minket a tükör, azonban lassan megbarátkozunk a testünkkel és a mozgásunkkal, amit hétről-hétre láthatunk, ahogy fejlődik. Flamenco, salsa, rumba, hip-hop, néptánc vagy jazz tánc? Mindegy milyen stílust választunk, a lényeg, hogy fokozatosan növeljük az intenzitást!

Örök sláger és megunhatatlan: az aerobik

Számtalan formája és stílusa létezik, így biztosan megtaláljuk azt az órát, ahol jól fogjuk magunkat érezni. Figyeljünk, hogy olyan edzőhöz ne járjunk, akinél a zene tempója meghaladja a 135 BMP-et, kivéve a spinninget. Olyan helyre se járjunk, ahol nem figyelmeztetnek arra, hogyan végezzük helyesen a gyakorlatokat, hogyan használjuk helyesen az eszközöket.

A jóga életstílus és önismereti út

Az Indiából származó vallási szertartás mára meghódította az egész világot, hiszen a testgyakorlatokon kívül légzőgyakorlatokat, meditációt és relaxációt tartalmaz. Egyszerre nyújtjuk és erősítjük vele a testünket és még az agyunkra is pozitív hatással van. Mindenki kortól és testsúlytól függetlenül elkezdheti, mivel mindig vannak könnyített és nehezített pózok.

Az úszás: a jolly joker

Az úszás megóvja az ízületeinket, javítja a szív-és keringési rendszerünket, erősíti az immunrendszerünket, a légzőrendszerünket, jó hatással van az idegrendszerünkre és bármilyen mozgáshoz tökéletes kiegészítés. 1 óra alatt kb. 500-800 kalóriát égethetünk el vele. Ha régen úsztunk vagy egyáltalán nem merünk mély vízben menni, akkor hasznos lehet részt venni egyéni vagy csoportos úszásedzésen, mivel itt is fontos a helyes testtartás és légzés.

Így győzzük le a félelmeinket!

Ne várjuk a csodára, mivel a csoda bennünk van! Minden egyes alkalom után könnyebb lesz és jobban fogjuk magunkat érezni, persze ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek nehéz pillanataink, de ilyenkor csakis a kitűzött célra gondoljunk. Érdemes elképzelni, mi lehet a legrosszabb, ami ilyenkor történhet velünk:

Csúnyán néz ránk a recepciós vagy egy edzőtársunk? - neki is lehet rossz napja.

Nem tudjuk megcsinálni a gyakorlatokat? – semmi gond, pár hét múlva már menni fognak.

Nem tudjuk követni a koreográfiát? – attól, hogy valami nem megy elsőre, nem jelenti azt, hogy fel kellene adnunk.

Ha lustának érezzük magunkat, akkor keressünk egy edzőpartnert! – kevésbé fogjuk lemondani az alkalmakat.

Végül ne feledjük: tilos feladni!

10 BOMBAJÓ GYAKORLATI TANÁCS, HOGY SIKERES ÉS TARTÓS LEGYEN A FOGYÁS! >>> 

NE FUSS, CSAK SÉTÁLJ! HATÉKONY FOGYÓKÚRÁS PROGRAM - MINTAÉTRENDDEL! >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss