Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az angol királynőnek szánták a világ legjobb sörét

default user icon
MME
1664-ben egy szakmáját szenvedélyesen szerető sörfőzőmester, és felesége sörgyárat alapított. Termékeik sikerének titka, hogy készítőiket a kezdetektől a jó ízlés, az újítás, a kreativitás vezette.

A sörfőzde az évek során számos különlegességet készített, s az évszázados hagyományok méltó folytatásaként elkészül az elegáns, kék üvegbe töltött 1664 Blanc, melynek gyümölcsös-fűszeres íze a világon egyedülálló. De mi is ez a különleges sör, mi is az 1664 Blanc szekszepilje, amiért annyira lelkesedünk?

Legenda születik – Mitől volt olyan különleges év 1664?

1633-ban, Franciaországban, Strasbourg városában egy Jérôme Hatt nevű kisfiú látta meg a napvilágot. A Hatt család hordókészítéssel és -javítással foglalkozott akkoriban, később Jérôme is kitanulta szakmát. Idővel a hordók tartalma is érdekelni kezdte: sörfőzőnek tanult, mesterlevelét 1664. június 9-én vette át. Jérôme szenvedélyesen szerette foglalkozását, és ebben felesége, Marguerite is osztozott. Ezért még 1664-ben megalapították sörfőzdéjüket. Ezzel kezdődött a Hatt család vállalkozásának több évszázados, legendás története.

A Hatt család sörének receptje a kezdetektől változatlan: víz, maláta és komló kerül bele, és - dacolva korának szigorú előírásaival -, Jérôme Hatt csipetnyi borókát, és egy kis fűszert adott hozzá. Ettől a kreatív megoldástól lettek olyan jellegzetesek sörei.

Akkoriban a sörök minősége nagyon változó volt, de a Hatt család úrrá lett a problémán. Amikor 1883-ban, a Carlsberg Alapítványnak dolgozó professzor, Emil Christian Hansen sikeresen előállította a tiszta élesztőkultúrát, a Hatt család hatodik sörfőző generációjához tartozó Frédéric-Guillaume II. azonnal használni kezdte azt a családi főzdében. Ez a speciális, csíráktól és mikrobáktól mentes élesztő forradalmasította a sörfőzést. Ezzel a Hatt család söreinek minősége is javult, és nagyobb mennyiséget tudtak előállítani belőlük. Ekkoriban tette át székhelyét a főzde Cronenbourgba - később ezért kapja majd a főzde a ma ismert Kronenbourg nevét.



Az angol királynőnek szánták a világ legjobb sörét

1952-ben Erzsébet angol királynő koronázására a Kronenbourg sörfőzde a valaha készült legjobb sör megalkotását tűzte ki célul. A Hatt család ezt a speciális lager sört nevezte el 1664-nek, arról az évről, amikor a főzdéjüket megalapították. A sörfőzők kizárólag a legjobb minőségű alapanyagokat használták fel hozzá, például az erőteljes aromájú, elzászi Strisselspalt komlót, melyet a „komlók kaviárjának” is szokták nevezni.

1664 Blanc, mely a folyamatos újításoknak köszönhetően született meg, azért kapta ezt a nevet, mert a búzasört franciául “bière blanche”-nak, vagyis fehér sörnek hívják. Az 1664 Blanc egyedisége a kiegyensúlyozott gyümölcsös-fűszeres ízében rejlik, mely íz egyetlen más búzasörhöz sem hasonlítható. Azoknak általában nehezebb, banánosabb aromái vannak, míg az 1664 Blanc citrusos, trópusi, friss.

Egyedi dizájn és különleges szimbólumok

Az 1664 Blanc üvegének színe, formája, címkéje is különleges. És mindegyik okkal az. Jellegzetes színét francia eredete miatt kapta. Sörösüvegének titka nyújtott formájában rejlik – ez eleganciát, tekintélyt és büszkeséget sugároz. Az üvegen található fehér gallér is eleganciát sugall. Elsőként 1952-ben, II. Erzsébet angol királynő koronázására készült prémium sörön használták, ekkor ragadt rá a „fehérgalléros sör” becenév. Nem volt kérdés, hogy az 1664 Blanc címkéje is ezt a formát kapja meg, ám ekkor már nem az uralkodói palástra, hanem a szmokingra utalt.

Az 1664 Blanc címkéje több szimbólumot is tartalmaz, aminek mind fontos jelentése van. Ilyen a Kronenbourg felirat, alatta a legendás évszámmal, az ezt körbefoglaló kokárda, a sörfőzde címere, és az évszám alatt látható két ezüst színű medál.


A sör, ami művészeket inspirál

Debütálása óta az 1664 Blanc több világhírű francia művészt is megihletett. 2004-ben a tucatnyi luxushotel, étterem és megannyi izgalmas használati tárgytervezője, Philippe Strack egyedi palackot álmodott az 1664 Blanc-nak. 2011-ben Christian Lacroix divattervező művészi sörösdobozt dizájnolt a különleges búzasörnek. 2016-ban pedig a két Michelin-csillaggal elismert Philippe Etchebest séf 18 étel receptjét készítette el, melyek tökéletesen illeszkednek az 1664 Blanc ízjegyeihez.

Az 1664 Blanc persze nem csak önmagában megkapó – gasztronómiai kontextusban is igazán különleges élmény. Nem meglepő, hogy sörvacsorákat és receptfüzetet is építettek már köré, hiszen ízvilága tökéletesen kiemeli az éltelek zamatát. Hogy milyen ez, azt hamarosan idehaza is élvezhetjük, hiszen a jövőben Magyarországon is részt vehetünk különleges Dinner In Blue-vacsorákon. Ezen alkalmakkor mindenkit lenyűgözhet majd, ahogy ezt a különleges búzasört más ételekhez, például tenger gyümölcseihez, halakhoz, fehér húshoz, zamatos zöldségekhez vagy gyümölcsös desszertekhez párosítják. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss