Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Az a fránya gyümölcsnap!

Sok év tapasztalata mutatja, hogy a 90 napos diéta lelkes követői bámulatos eredményeket, gyönyörű fogyásokat értek el a fogyókúra 3 hónapja alatt. Van, akinek, könnyen megy, van, aki alig várja a fehérjenapokat. A legtöbben a gyümölcsnaptól szenvednek.

Nagy öröm számunkra, hogy a Mindmegettén ilyen sokan követitek a 90 napos diétát. Mégpedig azért, mert azt gondoljuk, hogy ez a 3 hónapos kúra egészséges, kiegyensúlyozott, rostokban és vitaminokban gazdag táplálkozást jelent ahhoz az étrendhez képest, amit egyébként követünk. Mellesleg ez az az étrend, ami hozzájárult ahhoz, hogy felesleges kilók épüljenek ránk.

Az első kilók még csak a tükör előtt és a frissen mosott ruha begombolásakor zavarnak. Aztán eljön a pillanat, amikor észrevesszük, hogy alattomosan akadályoznak a mozgásban, legyen az néhány emeletnyi lépcső vagy rohanás a busz után. Végül eljön a kínos perc, amikor az orvos ránk pirít, hogy jó lenne leadni néhány kilót, mert különben baj lesz. Ezek nem a legkellemetesebb pillanatok.

Fogyókúra, diéta, étrend vagy életmód?

Egyszer csak elérkezik az a pillanat, amikor az ember már igazán kényelmetlenül érzi magát a bőrében, és rádöbben, hogy már csak a fogyókúra segíthet. Lehet kalóriát számolni, elhagyni a hagyományos adag felét, este 6 után már nem enni, esetleg ezeknél sokkal szigorúbb káposztaleveses, tojásos, esetleg klinikailag tesztelt diétákat választani… De valahol mindenki tudja, hogy igazán csak az életmódváltás segít, egy lassúbb, de barátságosabb kúra, olyan, amitől a szervezet működése átalakul. Itt jön képbe a 90 napos diéta, ami egy kis gondolatváltással teljesen jól kivitelezhető, gasztronómiai élményt is nyújt az étkezésekkor, család mellett is kellemesen kivitelezhető, és még hatékony is. Mert állítólag (és tényleg) megváltoztatja az anyagcserét, jól hat a vérnyomásra. Teljesen kivitelezhető és barátságos. Csak az a gyümölcsnap ne lenne!!!

Miért éppen gyümölcs?

Nagyon sok oldalról közelíthetjük meg ezt a kérdést. De bárhonnan is nézzük, nagyon fontos a gyümölcsök szerepe ebben a diétában. Azért tartjuk fontosnak, hogy erről beszéljünk, mert a legtöbben a gyümölcsnapra panaszkodtok. Szeretnénk, ha megértenétek a fontosságát – és inkább örülnétek neki! :)

1. Ha egy békebeli, általános napunkat nézzük, akkor igen kevés rostot veszünk magunkhoz, ezzel szemben viszont sok finomított alapanyagot. A reggeli kenyér, felvágott, lekvár vagy rántotta, az ebéd hús rizzsel vagy krumplival, néha főzelék, a vacsora pedig vagy a reggeli, vagy az ebéd változata. Illetve jön még hozzá egy kis sütemény desszertnek, uzsonnára. Mozgás? Ha szellemi vagy ülő munkát végzünk, valljuk be őszintén: igen kevés. Pedig ahhoz, hogy az anyagcserénk jól működjön, mozgásra és rostokra van szükség. Egyiket sem adjuk meg a szervezetünknek. Ha a sok rostszegény étel egy részét kiváltjuk rostokban gazdag gyümölcsökkel, máris segítettünk a szervezetünknek.

2. Természetgyógyászok és keleti okos emberek az mondják, hogy kifejezetten jót tesz a szervezetnek hetente 1 nap böjt. Ilyenkor pihen a gyomor, kiürülhetnek a szervezetből a mérgek, feltöltődünk életerővel. Ha nem is tartunk böjtöt, elképzelhetjük, mennyire segítjük a szervezetünket, ha a nehéz ételek helyett gyümölcsökkel tápláljuk. A gyümölcsök lédúsak, vitaminokban és nyomelemekben gazdagak, a rostokról már ne is beszéljünk. Olyan ez, mint a heti takarítás. Amikor örömmel lépünk be a lakásba: jééé, rend van, minden tiszta, jó itt lenni. Lehet, hogy gyomrunk – de elsősorban tudatunk – hiányolja a szokásos rumlit… de idővel rájövünk és megérezzük, mennyire jó a szervezetünknek – és így nekünk is -, ha tudatosan szeretjük. A fejben dől el minden, igaz? Nem fog hiányozni a rántott hús, ha tudjátok és értitek: azért eszitek ezen a napon a gyümölcsöt, hogy a szervezeteteknek segítsetek a tisztításban.

3. A gyümölcsökben sok a víz. Ez is nagyon fontos. Egyrészt remekül hat az anyagcserére a sok folyadék, másrészt tény, hogy az emberek 55-65%-a krónikusan vízhiányos. 37%-uknál a szomjúságérzet annyira gyenge, hogy gyakran összetévesztik az éhségérzettel, ezért akkor is esznek, amikor csak egy pohár vizet kellene inniuk - sokan ezért híznak el. A Washingtoni Egyetem felmérése szerint egy pohár víz maradandóan csökkentette a diétázók 100%-ának éhségérzetét. A nappali fáradtság elsőszámú okozója a vízhiány. Folyamatban lévő tanulmányok kimutatják, hogy a hát- és ízületi fájdalmakban szenvedők 80%-ánál naponta 8-10 pohár víz csökkenti a fájdalmakat. Már 2% folyadékvesztés megzavarhatja a rövidtávú emlékezetet, nehézségeket okozhat az alapműveletek elvégzésénél, és összpontosítási zavarokat egy képernyő vagy egy kinyomtatott oldal felfogásánál.  Naponta 5 pohár víz elfogyasztása 45%-kal csökkenti a vastagbélrák veszélyét, a mellrákét 79%-kal és 50%-kal kevesebb a rizikó a hólyagrákra. Tényleg annyi vizet iszol, mint amennyi szükséges lenne? Általában 8-10 pohár víz minden nap elengedhetetlen.

Trükkök gyümölcsnapra

- A gyümölcsnap vagy a gyümölcsreggeli legegyszerűbb nyáron, amikor egy szelet dinnye mindent megold. De megoldásokat télre is találhatunk… Mi a gyümölcssalátára szavazunk. Vagyis érdemes készíteni egy nagy adag vegyes gyümölcssalátát. A készítés már maga leköti az embert, megkomponálja az ételt. Az így összeállított saláta pedig sokkal teljesebb élményt ad, mint egy magában elrágcsált alma vagy banán. Tessék kipróbálni!

- Turmixoljunk… Nagyon trendi kezd lenni az úgynevezett smoothie… ami nem más, mint horribilis áron értékesített gyümölcspüré. Ezt mi magunk is könnyen előállíthatjuk, ha van egy turmixunk… az ízekkel, ízesítőkkel kedvünkre játszhatunk… Folyadék és rost, vitamin hegyekben!

- Nem csalás, de ámítás… a fagyasztott gyümölcs is remek szolgálatot tehet ilyenkor. Édesszájúak különösen figyeljenek! Ha egy banánhoz egy maréknyi fagyasztott erdei gyümölcsöt, málnát vagy epret turmixolunk, kiváló fagyink lesz, ami bőven belefér a gyümölcsnapba… :)

- Aki az édes ízeket már unja, gyümölcsnapon bátran barátkozzon az avokádóval és/vagy a paradicsommal. Az avokádó szereti a citromot, a mustárt, a borsot és sót… a paradicsom sóval és színes borssal, pár csepp olajjal felséges. Bátran!

- Gyümölcs minden aszalt gyümölcs is, persze a cukrozottak most nem számítanak… Ha úgy érzed, hogy csapkod a gyomorsavat (ami el fog múlni, ahogy javul a szervezeted sav-bázis egyensúlya, mert igen, erre is jó a 90 napos diéta), 1-2 maréknyi magot megengedhetsz magadnak. Lehet ez tökmag, szotyi, sósmogyoró, sósmandula, kesudió, dió vagy mogyoró…

- Ennek a napnak ugye az a célja, hogy tisztuljon a szervezet. Segítsük ezt a folyamatot még több folyadékkal, mint más napokon… teával, vízzel. Ilyenkor persze a fogyás is garantált. :) És persze feltöltődünk vitaminokkal, energiával.

Ha semmi nem segít...

Ha a fenti fontos érvek mellett sem megy a gyümölcsözés, akkor keressünk más megoldást. Nem cél a szenvedés. Kéretik lédús zöldségeket választani, és ezeket elkészíteni finom salátának…

1. Sárgarépa lereszelve, narancslével, kis sóval, frissen őrölt borssal, pici olívaolajjal
2. Zeller almával reszelve, kevés dióbéllel, sóval, borssal, pici olívaolajjal
3. Nyers cékla almával, citromlével, sóval, borssal, kis olyvaolajjal
4. Paradicsom avokádóval apróra vágva, kis citrommal, borssal, sóval, esetleg fokhagymával
5. Retek lereszelve sóval
6. Káposzta finomra vágva, marék mazsolával, kis citrommal, pici olajjal, sóval, borssal

Nem kell aggódni: ezek is rostban gazdag, vitamindús ételek. Bőven működnek gyümölcsnapon. :)

Ezek is érdekelhetnek

Friss