Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Avokádós-málnás pisztácia mousse torta

120 perc
rafinált
költséges
8 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Az avokádós-málnás pisztácia mousse torta elkészítéséhez először megsütjük a piskótalapot. Ehhez egy keverőtálba beletesszük a tojássárgáját, a cukrot, a tejet, az olajat, a pisztácia pasztát és a zöld ételfestéket, majd összekeverjük egy habverővel.
  2. A lisztben elkeverjük a sütőport, a tojásfehérjét habbá verjük. A pisztáciás egyveleghez adjuk a sütőporos lisztet, elkeverjük, majd apránként hozzáadjuk a tojásfehérjét.
  3. A tésztát egy 26 cm-es, sütőpapírral kibélelt tortaformába töltjük, és 180-200 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük, majd félretesszük hűlni.
  4. A málnát pürésítjük, majd átpasszírozzuk, hogy a maguk ne kerüljenek bele. A málnapürét felforraljuk a cukorral és a kukoricakeményítővel. Amikor felforrt és besűrűsödött, levesszük a tűzről. A zselatint 25 g hideg vízbe áztatjuk, majd ha megduzzadt, a málnakrémhez adjuk. Ezt egy 20-cm-es szilikonformába töltjük, és a fagyasztóba tesszük.
  5. A pürésített avokádót felforraljuk a sűrített tejjel, a tejszínnel és a kukoricakeményítővel. Amikor felforrt és besűrűsödött, levesszük a tűzről. A zselatint 25 g hideg vízbe áztatjuk, majd ha megduzzadt, az avokádókrémhez adjuk. Ezt a krémet is egy 20-cm-es szilikonformába töltjük, és a fagyasztóba tesszük.
  6. A következő lépés a mousse elkészítése. A tejet felforraljuk, egy keverőtálba elkeverjük a tojássárgáját, a pisztácia pasztát és a cukrot, majd erre a keverékre ráöntjük a felforralt tejet. Elkeverjük és visszaöntjük a forraló edénybe. Felforraljuk, levesszük a tűzről és elkeverjük benne a 75 g hideg vízben megduzzasztott zselatint.
  7. A habtejszínt nem túl keményre felverjük A pisztáciás keveréket elkeverjük a tejszínben. Előveszünk egy 28 cm-es tortakarikát, az aljára nincs szükség, a helyére frissentartó fóliát teszünk feszesen, (ha a karikát kívül kicsit bevizezzük, akkor könnyen odatapad) mindenhol jól zárjon! Körbe kibéleljük waxpapírral, így szép sima lesz, és könnyebben ki tudjuk venni a formából.
  8. A mousse 1/3-át beleöntjük, rátesszük az avokádóbetétet, és kicsit belenyomjuk. Aztán jön a mousse újabb 1/3 része, és rátesszük a málnabetétet. Végül befedjük a maradék mousse-szal, erre rakjuk a piskótát, és ezt is kicsit belenyomkodjuk. Ezután mehet a fagyasztóba 6-8 órára.
  9. A glazúrhoz egy edénybe rakjuk a glükóz szirupot, a cukrot és a vizet és felforraljuk. Miközben melegszik, egy magasabb mérőpohárba beletesszük a fehér csokit, a sűrített tejet, a 75 g hideg vízben megduzzasztott zselatint és a málna aromát. A felforralt cukros keverékbe fehér ételfestéket teszünk, majd ráöntjük a mérőpohárban lévő alapanyagokra.
  10. Pár percig hagyjuk állni, majd botmixerrel egyneműsítjük. Ételfestékkel színezhetjük. A mousse-t kivesszük a fagyasztóból. Eltávolítjuk a tortakarikát, waxpapírt és a fóliát. A peremét vizes kézzel végighúzzuk párszor, mert ha túl éles a pereme, nem áll meg rajta a glazúr. Ezután a tortát leöntjük a glazúrral.
  11. A glazúr meleg legyen, de ne forró, mert megolvasztja a mousse-t. Ízlés szerint díszítjük.É n fehércsokiforgáccsal, liofilizált és friss málnával díszítettem. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss