Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Avokádókrémmel töltött fánkocskák

MME MME
5/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 24 fánkocskához:
  • 1 kávéskanál cukor
  • 6 dkg margarin
  • 10 dkg finomliszt
  • 1+3 tojás
  • A krémhez:
  • 1 kisebb citrom
  • 2-4 szál újhagyma
  • 1 közepes paradicsom
  • fél csípős zöldpaprika
  • 1 érett avokádó
  • 2 evőkanál sovány majonéz
  • negyed piros húsú paprika

Elkészítés

Előkészítés: Az égetett tésztához (fánkokhoz) 1 dl vizet felforralunk 1 csipet sóval, a cukorral és a vajjal/margarinnal. Beleszórjuk a lisztet, és mérsékelt tűzön csak addig kevergetjük (2 perc), amíg a massza összeáll, és elválik az edény falától. Lehúzzuk a tűzről, azonnal belekeverünk 1 tojást, majd hagyjuk kihűlni.
Elkészítés: Sütőpapírral kibéleljük a sütőlapot. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra (gázsütő 3. fokozat), aljára beteszünk egy forró vízzel kétujjnyira felöntött kisebb tepsit (a fánkok növekedéséhez gőzre van szükség!). A masszát keverőtálba szedjük, majd a robotgép dagasztóbetétjével egyenként, alaposan beledolgozzuk a maradék 3 tojást. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és 3-4 cm távolságra egymástól 2-3 cm átmérőjű halmokat-rózsákat nyomunk a sütőlapra. Középső bordamagasságra állított rácson 18-20 percig, aranysárgára sütjük őket. A sütő ajtaját sütés közben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta! A fánkok tetejét (fűrészpengéjű késsel vagy ollóval) azonnal-forrón levágjuk, hogy a gőz mihamarabb távozhasson belőlük. Az esetleges hártyaszerű tésztamaradványokat kicsípjük a belsejükből, és hagyjuk őket egészen kihűlni. Közben a krémhez a citromot megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk. Az újhagymákat megtisztítjuk, kevés zöldjükkel együtt finomra vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, húsát apróra felkockázzuk. A csípős paprika ereit-magjait részben kivágjuk, és a paprikát felaprózzuk. Az avokádót kettévágjuk, magját eltávolítjuk, húsát kivájjuk, pépesre törjük, és azonnal meglocsoljuk 1 evőkanál citromlével. Hozzáadjuk a hagymát, a paradicsomot, a csípős paprikát, a citromhéjat, a majonézt, ízlés szerint sót, (frissen) őrölt borsot, és nyomózsákba szedve megtöltjük vele a fánkocskákat. A piros húsú paprikát aprócska kockákra vágjuk, és a krém tetejére szórjuk. Néhány órán belül tanácsos elfogyasztani, mert a töltelék ellágyítja-áztatja a tésztát.

Megjegyzés

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 darab: 67 kcal

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
- MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss