Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Averitivo: a világ legboldogabb itala, ami kis mértékben orvosság!

Nem kell Olaszországba utaznunk, éljük át az “Aperitivo” élményét itthon, nyissunk minden este és felszabadultan örüljünk egy kicsit.
Miért is tartják az olaszok az Aperitivo idejét a nap legboldogabb órájának?

 Az Aperitivo időszaknak összetett feladata van az életünkben, egyrészt van egy fiziológiai, funkcionális oldala, másrészt van egy nagyon fontos érzelmi szerepe. Az Aperitivo ideje egy relatíve rövid, 2-3 órás időszak, amely este 7-től körülbelül 9-ig tart. Ilyenkor, elsősorban Észak-Olaszország bárjai megtelnek vendégekkel, akik boldogan együtt megisznak egy Apertitivo italt, levezetik az egész nap feszültségeit és felkészülnek a közös esti étkezésre. Az Aperitivo nem szól másról, csak a könnyed pillanatokról, a bárok zsizsegnek a laza beszélgetéstől, viccelődéstől, nevetgéléstől. Mindenki örül, hogy vége a munkának és lehet egy kicsit kötetlenül bolondozni, beszélgetni a haverokkal, barátokkal, családdal.

Felkészülés a vacsorára

Az Aperitivo élményekkel és a boldog pillanatokkal nemcsak a lelkünket kényeztetjük, hanem felkészítjük a gyomrunkat is az étkezésre. Így, amikor leülünk az asztalhoz vacsorázni, nem sokkoljuk a gyomrunkat az ételekkel, mert az aperitivo italok már „bemelegítették” azt. Az Aperitivo az olasz (inkább a latin) aprire, (aperire) azaz a nyitni szóból ered. Valóban ez történik velünk, ha iszunk egy Aperitivot. Megnyílunk valamire, a gyomrunk is felkészül az étkezésre.

Az uborka az új citrom! >>> 

Kérd klasszikusan

Klasszikus aperitif italokban, amelyeket Olaszország bármelyik bárjában bátran kérhetitek, nem fogtok csalódni: Americano - Campari, Rosso vermouth és szóda), a kicsit erősebb, karakteresebb, Negroni ( Campari, Rosso vermouth és gin) vagy a mostanában nagy népszerűségnek örvendő Aperol vagy Campari Spritz, de akár egy pohár Prosecco-t is elfogyaszthatunk Aperitivoként.

Természetesen Olaszországon kívül is fogyasztanak Aperitif italokat, Franciaországban a Pastis nagyon népszerű, amit elsősorban a dél-franciák fogyasztanak és a Kir (ami Créme de Cassis és fehérbor), de a görögök Ouzo-járól sem feledkezhetünk meg. Azonban a nagy különbség számomra az olasz Aperitivo-k és a többi ország Aperitif italai között az életérzés, tetszik, hogy a „Dolce Vita” hangulattal megfűszerezik egy egyszerű ital elfogyasztását. 

Falatozz hozzá!

Az Aperitivo további izgalmas kísérője a mini falatkák vagy snackek, amely nélkül szintén el sem lehet képzelni egy magára valamit is adó aperitivo bárt. Ezek tényleg nagyon egyszerű ételek, például chips, csemege uborka, oliva bogyó vagy sós mogyoró. Olaszországban, ha az aperitivo momento alatt egy Americano-t vagy Aperol Spritz-et rendelünk, nemcsak egy fenséges minőségű italt kapunk, hanem biztos, hogy számíthatunk valami mini snackre. Itthon is egyre több helyen lehet jó aperitivo italokat kapni, de sajnos a snackek érkezésére még ne nagyon várjunk.

A bárkultúra izgalmas világáról itt olvass tovább >>> 

Gondold tovább...

Az olaszok nagyon profik a gasztronómiában, és mindig kitalálnak újabb és újabb irányzatokat. Az Aperitivo időszakot például meghosszabbították és megszületett az Apericena, ahol már sokkal komolyabb falatkákat kapunk és nemcsak snacket szolgálnak fel. Ez tulajdonképpen már a vacsora időszak, de feltehetően a kis aperitivozó közösségek annyira jól érezték magukat, hogy folytatták az együttlétet, de már laktatóbb falatkákat is fogyasztva.

Nem, nem keserű!

Az említett olasz aperitif italok olyan gyógynövény likőrökből, amelyek különböző intenzitású keserédes italok és Rosso vermoutokból készülnek, de higgyétek el, hogy semmilyen keserűséget nem fognak okozni, sőt fantasztikus élmény vár rátok! Kérünk benneteket, hogy kapcsolódjatok be a küldetésünkbe és ti is kérjetek Aperitif italokat, amikor elmentek vacsorázni. Az aperitif italok népszerűsítése nagy kedvencünk, így a közeljövőben folytatjuk ezt a témát és bemutatjuk, hogyan lettek az Aperitif italok ennyire népszerűek.

NEGRONI KOKTÉL RECEPT

Az ital 1919-ben született Firenzében. A történet szerint Camillo Negroni gróf kedvenc itala az Americano (Campari, Rosso vermouth, szoda) volt, azonban szeretett volna extra karaktert, egy kis erősséget hozzátenni a favoritjához. Kérésére a bartender, Fosco Scarselli a szódát gin-nel helyetesítette, hogy így született meg a Negroni koktél.

Összetevők:
1 rész (3 cl) Campari
1 rész (3 cl) Gin 
1 rész (3 cl)  Rosso vermouth
1 szelet narancs
Készítése: az összetevőket egy jéggel töltött old fashioned pohárba öntjük és megkeverjük. Narancsszelettel díszítjük. 

Olvass tobább a spritz-italokról >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss