Stájerország Ausztria „zöld szíve” – vallják a helyiek. A tartomány a téli sportok kedvelőinek paradicsoma. A magas hegyeken és gleccsereken lesikló síelésre, carvingra, alpesi sífutásra, snowboardra és szánkózásra egyaránt lehetőség van, szerencsére egymástól jól elválasztott pályákon. A sífutóknak való utak nagyon szép vezetésűek (turistajelzésekkel), a lesiklók pedig tudásuknak és kedvüknek megfelelő pályák közül választhatnak. A sportterület mentén számtalan menedékház, fogadó, úgynevezett hütte várja a megpihenni vágyókat. A kínálat természetesen síoktatásra, eszközkölcsönzésre is kiterjed. S ha már ott vagyunk, vadlessel, hótalpas túrával kiegészített, szervezett programot is választhatunk!
Aki a passzív pihenés híve, annak is érdemes felkeresnie a régiót: a termálfürdők és a gasztronómiai programok igazi lustulásra csábítanak. A sport és a lazítás persze össze is köthető! S itt kell megemlítenünk a tartományi fővárost, Grazot, ahol a világörökséggé avatott középkori óváros télen is válogatott programokkal csalogatja a látogatókat.
Igyunk egyet!
Egy-egy barátságos Hüttében a fáradt síelő Glühwein (forralt bor), sör, bor, kávé mellett egykettőre felfrissülhet. Az osztrák sör több mint negyedét Stájerországban főzik, és a régió déli részében a sok napsütésnek köszönhetően nemzetközileg elismert borokat termelnek. Ausztriában 43 ezer hektáron foglalkoznak borszőlőtermeléssel; Stájerországban évente 185–200 ezer hektoliter bort készítenek. Ősidők óta házi itókának számít a finom, alacsony alkoholtartalmú must. Tavasszal nyolc különböző stájer borút közül választhatunk; és borünnepek sora várja a belföldi és külföldi vendégeket egyaránt. De természetesen télen is érdemes megkóstolni a helyi nedűket! A régió meghatározó itala még a snapsz, a pálinkafőzők remeke, ami akkor a legjobb, ha szederfából, tölgyfából, akácfából vagy gesztenyefából készült hordókban érlelődik.
A stájer emberekre jellemző életvidámság és kedvesség, az „északra csúszott” mediterrán életérzés, az alpesi tájnak és a kulináris élvezeteknek köszönhetően feledhetetlen élményben lehet részünk, ha napközben a sportolási, napnyugtával a gasztronómiai lehetőségeket aknázzuk ki.
Nehéz és könnyű ételek
Az egész országban szívesen hódolnak a gasztronómiai élvezeteknek. Stájerországban a húsétel általában sertésből vagy ökörből készül: a tartomány az alpesi ökrök ízletes húsától és a nemes vadaktól a sütőtökön és az almán át egészen a szarvaskörtéig számtalan ínyencfalatot kínál az üdülővendégeknek.
A helybéliek és a turisták kedvencei egyaránt az ízletes paraszti ételek. Jellegzetes étel a Heidensterz (hajdinalisztből, sertészsírból és vízből gyúrt tepertős gombóc) és a Klachlsuppe (sertéslábból és zöldségből készült, fűszerekkel ízesített leves). A stájer sertésragu tipikus étel a tartományban. S általában házi sütésű, ízletes, búza- és rozsliszt keverékéből készült kenyeret szolgálnak fel, amiből egy-egy szelet is jóllakat. Az egész kenyér 3-4 kilós is lehet!
Fekete arany
A könnyebb ételeket kedvelő vendégek a zöldséges ételcsodákból, például a helyi tökkülönlegességekből válogathatnak. A saláták különleges ízét a sötéten csillogó tökmagolaj szolgáltatja. Stájerország nagy tökmagtermelő vidék, az olajsajtolást több mint hatvan helyen művelik, így számtalan tökmagolajjal vagy tökből készült étel közül választhatunk. A tökmagolaj nagyon egészséges, rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Gyógyszernek minősül a hólyag- és prosztataproblémák ellen, segít megelőzni a szív- és keringési problémákat.
Stájerország „fekete aranya” nagyon intenzív, igazi kulináris ínyencség. A salátákat ezzel a sötéten csillogó, selymes, diós ízű nedűvel locsolják meg, de számos más felhasználási módot is tanulhatunk tőlük. Általában hidegen használják fel, salátákhoz, krémekhez, kencékhez, de nyáron vaníliafagyira is öntik!