Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ausztria zöld szíve - télen

Sok-sok 2000 méternél magasabb hegycsúcs, természetvédelmi terület, friss levegő: az alpesi táj értékes aktív pihenést ígér túrázóknak, kerékpárosoknak és a téli sportok szerelmeseinek egyaránt. Mostanában inkább az utóbbiak kereshetik fel nagy örömmel Stájerországot, és egy-egy izomlázzal kísért nap után a jellegzetes konyha remekeivel tölthetik meg korgó gyomrukat.

Stájerország Ausztria „zöld szíve” – vallják a helyiek. A tartomány a téli sportok kedvelőinek paradicsoma. A magas hegyeken és gleccsereken lesikló síelésre, carvingra, alpesi sífutásra, snowboardra és szánkózásra egyaránt lehetőség van, szerencsére egymástól jól elválasztott pályákon. A sífutóknak való utak nagyon szép vezetésűek (turistajelzésekkel), a lesiklók pedig tudásuknak és kedvüknek megfelelő pályák közül választhatnak. A sportterület mentén számtalan menedékház, fogadó, úgynevezett hütte várja a megpihenni vágyókat. A kínálat természetesen síoktatásra, eszközkölcsönzésre is kiterjed. S ha már ott vagyunk, vadlessel, hótalpas túrával kiegészített, szervezett programot is választhatunk!

Aki a passzív pihenés híve, annak is érdemes felkeresnie a régiót: a termálfürdők és a gasztronómiai programok igazi lustulásra csábítanak. A sport és a lazítás persze össze is köthető! S itt kell megemlítenünk a tartományi fővárost, Grazot, ahol a világörökséggé avatott középkori óváros télen is válogatott programokkal csalogatja a látogatókat.

Igyunk egyet!

Egy-egy barátságos Hüttében a fáradt síelő Glühwein (forralt bor), sör, bor, kávé mellett egykettőre felfrissülhet. Az osztrák sör több mint negyedét Stájerországban főzik, és a régió déli részében a sok napsütésnek köszönhetően nemzetközileg elismert borokat termelnek. Ausztriában 43 ezer hektáron foglalkoznak borszőlőtermeléssel; Stájerországban évente 185–200 ezer hektoliter bort készítenek. Ősidők óta házi itókának számít a finom, alacsony alkoholtartalmú must. Tavasszal nyolc különböző stájer borút közül választhatunk; és borünnepek sora várja a belföldi és külföldi vendégeket egyaránt. De természetesen télen is érdemes megkóstolni a helyi nedűket! A régió meghatározó itala még a snapsz, a pálinkafőzők remeke, ami akkor a legjobb, ha szederfából, tölgyfából, akácfából vagy gesztenyefából készült hordókban érlelődik.

A stájer emberekre jellemző életvidámság és kedvesség, az „északra csúszott” mediterrán életérzés, az alpesi tájnak és a kulináris élvezeteknek köszönhetően feledhetetlen élményben lehet részünk, ha napközben a sportolási, napnyugtával a gasztronómiai lehetőségeket aknázzuk ki.

Nehéz és könnyű ételek

Az egész országban szívesen hódolnak a gasztronómiai élvezeteknek. Stájerországban a húsétel általában sertésből vagy ökörből készül: a tartomány az alpesi ökrök ízletes húsától és a nemes vadaktól a sütőtökön és az almán át egészen a szarvaskörtéig számtalan ínyencfalatot kínál az üdülővendégeknek.

A helybéliek és a turisták kedvencei egyaránt az ízletes paraszti ételek. Jellegzetes étel a Heidensterz (hajdinalisztből, sertészsírból és vízből gyúrt tepertős gombóc) és a Klachlsuppe (sertéslábból és zöldségből készült, fűszerekkel ízesített leves). A stájer sertésragu tipikus étel a tartományban. S általában házi sütésű, ízletes, búza- és rozsliszt keverékéből készült kenyeret szolgálnak fel, amiből egy-egy szelet is jóllakat. Az egész kenyér 3-4 kilós is lehet!

Fekete arany

A könnyebb ételeket kedvelő vendégek a zöldséges ételcsodákból, például a helyi tökkülönlegességekből válogathatnak. A saláták különleges ízét a sötéten csillogó tökmagolaj szolgáltatja. Stájerország nagy tökmagtermelő vidék, az olajsajtolást több mint hatvan helyen művelik, így számtalan tökmagolajjal vagy tökből készült étel közül választhatunk. A tökmagolaj nagyon egészséges, rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Gyógyszernek minősül a hólyag- és prosztataproblémák ellen, segít megelőzni a szív- és keringési problémákat.

Stájerország „fekete aranya” nagyon intenzív, igazi kulináris ínyencség. A salátákat ezzel a sötéten csillogó, selymes, diós ízű nedűvel locsolják meg, de számos más felhasználási módot is tanulhatunk tőlük. Általában hidegen használják fel, salátákhoz, krémekhez, kencékhez, de nyáron vaníliafagyira is öntik!

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss