Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Augsburgi szilváslepény

MME MME
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók a tésztához:
  • 8 dkg margarin
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg kristálycukor (barna cukor is lehet)
  • 3 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet)
  • 2 tojás
  • csipetnyi só
  • A tetejére:
  • 1,5 kg szilva vagy ringló
  • kockacukor (barna cukor is lehet)
  • kb. 1 csapott kiskanál őrölt fahéj
  • A tepsi kikenéséhez:
  • margarin

Elkészítés

1.

A tejet meglangyosítjuk, a cukrot kevergetve föloldjuk benne, majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Kb. 2 evőkanál lisztet belekeverünk, letakarjuk, és meleg helyen 15-20 perc alatt fölfuttatjuk.

2.

A többi lisztet tálba szitáljuk, a közepét kimélyítjük, az élesztős tejet beleöntjük. A tojásokat beleütjük, csipetnyit megsózzuk, majd 7-8 perc alatt bedagasztjuk úgy, hogy a vége felé apránként az olvasztott margarint is belecsurgatjuk. Akkor jó, ha szinte elválik az edény falától, se túl lágy, se túl kemény a tészta.

3.

Letakarva, meleg helyen kb. 30 percen át kelesztjük.

4.

Közben a szilvát megmossuk, és hosszában kétszer bevágjuk ( mintha három részre akarnánk vágni a szemeket, de nem vágjuk végig), közben a magját kiemeljük.

5.

Egy nagy tepsit margarinnal kikenünk, a kinyújtott tésztát belefektetjük, villával megszurkáljuk. A szilvát vágott felükkel felfelé rárakjuk, kicsit kihajtjuk, az sem baj, ha egy kicsit takarják egymást. A gyümölcsre tehetünk néhány kockacukrot is.

6.

További kb. 15 percen át kelesztjük, majd a fahéjjal meghintjük. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok, légkeveréses sütőben 165 fok) 25-30 percig sütjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss