Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Átkozott csuklás! Így szabadulhatsz meg tőle könnyedén

A legváratlanabb pillanatban tör ránk, sokszor kellemetlen helyzetbe hozva minket. Szeretnénk mielőbb abbahagyni? Íme néhány tipp, amelyek között biztosan találunk olyat, ami segítségünkre lehet.

A csuklás tulajdonképpen a rekeszizom akaratlan görcse, melynek következtében gyors belégzés jön létre. Az ezt kísérő fura hangot pedig az okozza, hogy a levegő a reflexesen záródó hangrésen gyakorlatilag átpréselődik. A csuklást legtöbbször a gyomor és a belek irritációja váltja ki, melynek hátterében állhat a gyomor feszülése, alkoholfogyasztás, stressz, nevetés, izgalom, de akár hőmérséklet-változás is. Bár a csuklás nem okoz fájdalmat, előfordulhat, hogy a hirtelen mozdulat következtében éles, szúró fájdalmat érzünk a hasunkban vagy a mellkasunkban. Általában magától is hamar elmúlik, de vannak különböző házi praktikák, amelyekkel gyorsan megszabadulhatunk a csuklástól.

Hagyjuk abba!

A csuklás megszüntetésére számtalan otthoni megoldás létezik. Az egyetlen tudományos magyarázat, ami a működésüket igazolja, hogy ha bármit teszünk, ami megváltoztatja a légzésünket, az elősegítheti a rekeszizom ellazulását. De az is segíthet, ha valami egyszerűen eltereli a figyelmünket a csuklásról, ami így el is múlik. Lássunk néhány egyszerű módszert!

Légzésmegváltoztatás

Tartsuk bent – Vegyünk egy mély lélegzetet, tartsuk bent 10 másodpercig, majd kilégzés nélkül újra lélegezzünk be, és ezt is tartsuk bent, ezúttal 5 másodpercig. Végül lassan lélegezzünk ki. Előfordulhat, hogy ettől a légzésgyakorlattól kicsit megszédülünk, de ne ijedjünk meg, ahogy visszatérünk a megszokott légzésünkhöz, pár másodperc elteltével a szédelgés – és remélhetőleg a csuklás is – elmúlik.
Zihálás – Egy másik légzéses módszer, hogy kezdjünk el zihálni, lélegezzünk gyorsan és felületesen, majd hirtelen vegyünk egy mély levegőt, és tartsuk bent, amíg csak bírjuk. Igyunk kilenc korty hideg vizet, ugyanis amíg iszunk, nem tudunk levegőt venni.
Ez ijesztő – Ha megijesztenek minket, az is segíthet, mert a csuklás ritmusától eltérő fázisban vált ki belégzést.

Figyelemelterelés

Tegyünk bármit, ami kizökkent minket a gondolatainkból. Végezzünk egyensúlyi gyakorlatokat, például álljunk féllábon, vagy tegyünk egy könyvet a fejünkre, és úgy egyensúlyozzunk. Esetleg mondjunk el magunkban egy mondókát, verset, adjunk össze számokat, vagy csak próbáljuk felidézni az előző nap eseményeit minél részletesebben.

Egyéb trükkök

  • A nyelvünk hegyével csiklandozzuk meg a szájpadlásunkat
  • Masszírozzuk át a nyaki csigolyákat
  • Rágcsáljunk répát vagy bármit, ami ropogós
  • Együnk meg egy gerezd citromot
  • Üljünk a földre, húzzuk fel a térdünket a mellkasunkhoz, és többször guruljunk előre-hátra a hátunkon. Ez a módszer ingerli a rekeszizmot, így segíti elő, hogy abbahagyjuk a csuklást. Emellett még a gerincmenti izmokat is kellemesen átmasszírozza, aminek ugyan semmi köze a csukláshoz, de jóleső élmény.
Ez már krónikus
Bár a csuklás önmagában teljesen normális és ártalmatlan jelenség, ha gyakorivá válik, vagy sehogy nem bírjuk megszüntetni, akkor akár bajt is jelezhet. A krónikus csuklást okozhatják a központi idegrendszert érintő betegségek és sérülések, a rekeszizom irritációját okozó problémák, tüdőgyulladás, mellhártyagyulladás, emésztési zavarok vagy akár anyagcsere-betegségek. Előfordulhat, hogy az idegrendszert érő sérülés, altatás, érzéstelenítés vagy műtét után jelentkezik. Megeshet az is, hogy a reflux előjele, ezért érdemes megfigyelni magunkon, hogy jelentkeznek-e egyéb szokatlan tünetek. Nagyon ritkán ugyan, de okozhatja a fülünkbe kerülő idegen test is, akár egy hajszál is, ami hozzáér a dobhártyához, és irritálja a bolygóideget. Sajnos igen gyakori, hogy a krónikus csuklás pszichés problémákra vezethető vissza.
Miért pont én?
A csuklás – és a krónikus csuklás – mindenkit érinthet, nemtől, kórtól függetlenül, olyannyira, hogy még a magzat is csuklik az anyaméhben. 


Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss