Aszús libamájérmék mazsolás-diós burgonyapürével

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 50 dkg hízott libamáj
  • 1 liter tej (2,8%)
  • 8 szem dió bele
  • fél gerezd fokhagyma
  • 1 késhegynyi őrölt feketebors
  • 1 teáskanál tokaji aszú (legalább 3 puttonyos)
  • A sütéshez
  • kb. 1 liter növényi olaj
  • 1 dl tokaji aszú (legalább 3 puttonyos)
  • A burgonyapüréhez:
  • 50 dkg vékonyra szelt hámozott burgonya
  • fél marék mazsola
  • 2 dkg teavaj
  • só ízlés szerint

Elkészítés

Elkészítés: A fagyasztott libamájunkat kíméletesen felengedtetjük, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk (a máj hosszanti irányára merőlegesen). A szeleteket üvegtálba tesszük. 8 szem dió belét durvára törjük, pohárba rakjuk, 2 percig mikrohullámú sütőben melegítjük. A tejet kitöltjük egy edénybe, beletesszük a diót, az őrölt feketeborsot, a tokaji aszút, majd elkeverve a libamájszeletekre öntjük, lefedve hűtőbe tesszük, 2 óra ideig állni hagyjuk.

A mazsolás-diós burgonyapüréhez a burgonyát meghámozunk, vékony szeletekre vágjuk, a mazsolával egybefőzzük. Amikor megfőtt, leszűrjük, lefedve félretesszük. A sütéshez a tokaji aszút serpenyőben felforrósítjuk (10-15 perc). A forró asszúhoz keverjük az olajat, egybeforrósítjuk. A májról minden diót leszedünk, és megpirítjuk az aszús olajban, ha megpirultak, a főtt krumplihoz adjuk. A krumplit vajjal és ízlés szerint sóval kikeverjük, majd vajjal kikent teáscsészébe töltjük, formázva kistányérokra helyezzük.

A májat az aszús olajban készre sütjük, a krumplipüré köré rendezzük, pirítóssal fogyasztjuk.

Megjegyzés

Egészben sütve és pirítóssal fogyasztva talán unott siker, szeletekben pirítva viszont izgalmas és feledhetetlen... - KISSJKISS

Ezek is érdekelhetnek

Friss