Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aszalás sütőben: így készül a tökéletes aszalt szilva tartósítószer-mentesen!

default user icon
MME
Könnyű a döntés, ha megnézzük az üzletekben kapható aszalt gyümölcsök árát, és kiszámoljuk, hogy mennyit spórolhatunk meg, ha magunk aszalunk otthon. Mészáros Balázs séf most megmutatja, hogy készül az aszalt szilva sütőben, tartósítószer-mentesen.

Az aszalás a tartósítás nem kimondottan gyors, de kényelmes és egészséges módja, hiszen míg például a konzervek esetében a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok akár a 65%-a is kárba vész, az aszalással gyakorlatilag csak a nedvességet vonjuk ki az élelmiszerekből, a rost és ásványi anyag tartalom nagy része megmarad. Koncentráltabbá válik az élelmiszer, megnő az energia-, fehérje-, zsír-, szénhidráttartalma az azonos tömegű friss nyersanyaghoz képest.

Az aszaláshoz nincs szükség tartósítószerekre, mégis hónapokig, vagy egyes esetekben évekig felhasználhatjuk az ízletes végeredményt. Az aszalás további előnye, hogy a kiszárított élelmiszer helyigénye fele vagy akár tizedrésze is lehet a friss élelmiszerének.

Aszalt szilva sütőben, tartósítószer-mentesen

Hozzávalók:
1 kg szilva

Elkészítés:

1. Az aszalt szilva elékszítéséhez a szilvákat tilos megmosni, csupán elfelezzük, kimagozzuk és 65 fokos sütőben 6-8 óra alatt megaszaljuk úgy, hogy a sütő ajtaját résnyire nyitva hagyjuk.

2. Kihűtjük és celofán zacskóba vagy befőttes üvegekbe tesszük.

Tény: B1-, B2- vitaminból az aszalt szilva kétszer, illetve tízszer többet tartalmaz, mint azonos tömegű friss gyümölcs. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss