Articsóka
A mediterrán országok kedvelt növényét hússal, sonkával töltve, sütve, főzve és salátákba téve is fogyasztják. Miután megfőzted, vagy grillen megsütötted, a különféle mártásokba tunkolva is eheted. Jól illik hozzá a fokhagymás szósz vagy a sajtos dip. Konyhai előkészítéséhez érdemes kesztyűt húznod, így nem színezi majd el az ujjaidat. A termés külső, kemény leveleit mindig távolítsd el, és csak a zsenge belső részt fogyaszd!
Édeskömény
A gumója és a levele egyaránt hasznosítható a konyhában. Az előbbit nyersen a salátákhoz, párolva pedig a köretekhez, levesekhez használhatod fel. Utóbbi, hasonlóan a kaporhoz, a húsos és a zöldséges ételek ízesítésére, illetve díszítésére alkalmas.
Cikória
Sokaknak elsőre talán a gyökeréből készített pótkávé ugrik be – ez elsősorban a háborús időkben volt kedvelt, ilyenkor ugyanis csak nehezen vagy egyáltalán nem lehetett hozzájutni valódi kávébabhoz. Letépett leveleit blansírozva vagy nyersen a különféle zöldségsalátákba teheted, de párolva is felhasználhatod, hiszen remek köret halak és szárnyasból készített ételek mellé. Krémlevesként is nagyon finom!