Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Arroz doce (portugál tejberizs)

MME MME
9 4.3/5
60 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók

Elkészítés

Elkészítés: Feltesszük forralni a tejet (ami ugye négyszer annyi, mint a rizs), megcukrozzuk (én 2 evőkanállal teszek bele, de ez tényleg annyira változó), valamint beleteszünk egy icipici sót. A citrom és a narancs héját lehetőleg egy darabban (lehet bűvészkedni) késsel levágjuk - a fehér rész nem kell, mert keserű. A gyümölcshéjakat, a vaníliát, a fahéjdarabokat is beledobjuk a tejbe, majd amikor már forr, kisebb lángra vesszük, és a jól átmosott rizst is hozzáadjuk. Amikor a rizs már majdnem kész, de a tej még egészen folyékony, néhány evőkanállal kiszedünk belőle, és egy bögrében elkeverjük a tojások sárgájával. Így amikor visszaöntjük, nem fog kicsapódni, és a tejberizsünk nemcsak szép sárga lesz, hanem a sok tej ellenére bohókás pudingos fílingje is lesz. Tálaláskor a fűszerdarabokat kihalásszuk, majd őrölt fahéjból mintákat kreatívkodunk a tetejére.

Megjegyzés

Ezt a receptet portugál barátaim tanították nekem még a 2001-es Taizé találkozó alkalmával. Azóta is családi kedvenc. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss