Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Arroz con leche - íme a világ legkrémesebb tejberizse spanyolországból

A tejberizs nem véletlenül az egyik legnépszerűbb az egyszerű desszertek közül. A bolti tökéletes uzsonna a gyerekeknek a suliba, vagy neked az irodába, de a nagyi házi változata a legflancosabb iparit is magasan veri! Persze csak akkor, ha jól van elkészítve, azaz kellemesen krémes, és nem darabos-ragacsos, aminél, lássuk be, kevés kiábrándítóbb dolog van. 

Az édességet jól elkészíteni egyszerű, csupán némi odafigyelést és sok-sok kevergetést igényel, a végeredmény azonban meghálálja a befektetett munkát! Ha pedig még a magyarnál is selymesebb, pudingszerűbb változatra vágysz, próbáld ki az „arroz con leche-t”, a spanyol verziót!

Elkészítése ugyanolyan egyszerű, mint a magyar rokonáé, de az alapanyagokra muszáj odafigyelni! Nem mindegy a rizsválasztás! Kizárólag akkor fogjunk hozzá, ha van magas keményítőtartalmú, kerek szemű, ha egy mód van rá, rizottó rizsünk. Fontos még, hogy ne tej és víz keverékével dolgozzunk, mint a magyar változatnál, hanem kizárólag magas zsírtartalmú tejjel. Jó tudni, hogy ez a rizsfajta rengeteg tejet felvesz, így kevesebb rizzsel és több tejjel induljunk neki a főzésnek, mint amire elsőre gondolnánk.

Emellett viszonylag hosszú főzési időre, 30-35 percre készüljünk, ami alatt fontos a rizst időnként megkeverni, hogy ne égjen oda. Amikor a dolog már „alakul”, néha kóstoljuk meg, hogy átpuhultak-e a rizsszemek. A cukrot a főzés vége fele adjuk hozzá, így kevésbé éghet oda a desszert, és az adagolásnál vegyük figyelembe, hogy hidegen mindent kevésbé érzünk édesnek így egy hangyányival több cukrot tegyünk bele, mint amilyen édesre a végeredményt szeretnénk.

Az arroz con leche 2-3 napig eltartható a hűtőszekrényben és remek megoldás akkor is, ha nagy vendégseregnek szeretnénk valamilyen édességgel kedveskedni. 

Arroz con leche (6-8 fő részére)

Hozzávalók:

10 dkg jó minőségű rizottó rizs
1 l teljes tej (lehet, hogy többet is felvesz)
10 dkg cukor (kóstolgass, nem mindenki egyformán édesszájú!)
1 rúd vanília
2 egész rúd fahéj
1/2 db narancs héja (lehet citrom is)
1 csipet só
őrölt fahéj (a tálaláshoz)

Elkészítése:

Tedd a rizst a fahéjjal, a sóval, a fél narancs vagy citrom vékonyan meghámozott héjával, a vanília kikapart belsejével és a vanília héjával egy vastag fenekű lábasba.
Önts hozzá kb. 1/2 liter tejet és forrald fel lassú tűzön.

Kavargasd, és amikor már magába szívta a tej nagy részét, öntsd hozzá fokozatosan a maradékot. Ha a kalóriák nem számítanak, helyettesítheted a tej egy részét (max. 20%) tejszínnel. A tejberizs állaga akkor jó, ha olyan, mint egy rizses puding vagy egy jó rizottó. Simán lehet, hogy fog kelleni még tej!

Ha érzed, hogy a rizs puha, de belül még van tartása, add hozzá a cukrot. Nem mindenki szereti egyformán édesen a desszerteket, így kóstolj! Akkor jó, ha egy icipicit édesebb, mint amit szeretsz, mert hidegen tompulnak az ízek.
Hűtsd ki teljesen, vedd ki a vaníliát, a fahéjat és narancshéjat. Pohárkákban, fahéjjal megszórva tálald.

Ezek is érdekelhetnek

Friss