Elkészítés: Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. A többi anyaggal összedolgozzuk, és a tésztát 1 órát kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. A galuskákat olvasztott vajba, majd cukorral elkevert darált dióba mártjuk, és egy kivajazott és lisztezett tepsibe rakjuk. 2-3 sort teszünk egymásra. Közte olvasztott vajjal meglocsoljuk, és cukros dióval megszórjuk. 15-20 percet hagyjuk kelni, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A sodóhoz A tojássárgáját kb. 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel elkeverjük. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk, és forrón a tojássárgájához öntjük. A tűzhelyre tesszük, és folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg sűrűsödni kezd. Ne forraljuk, mert csomós lesz! A tűzről levesszük, és beletesszük a vajat. A 2 db tojásfehérjét 2 dkg cukorral keményre verjük, és a forró mártáshoz keverjük.
Az aranygaluskát a vaníliasodóval tálaljuk. Jó étvágyat kívánok!