hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranygaluska vaníliasodóval

MME MME
120 perc
bonyolult
megfizethető
4 adag
Hozzávalók
  • Az tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 7,5 dkg vaj (+ 1 ek a forma kikenéséhez)
  • 3 dl tej
  • 2 dkg kristálycukor
  • 2 db tojássárgája
  • A töltelékhez:
  • 25 dkg darált dió
  • 10 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • A vaníliasodóhoz:
  • 4 dl zsíros tej
  • 6 dkg kristálycukor
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csomag vaníliáscukor
  • 1 tk keményítő

Elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű lisztet egy tálba szitáljuk. A tejet kézmelegre melegítjük, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.
  2. A vajat felolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és alaposan kidolgozzuk a tésztát amíg hólyagos lesz. Tetejét meglisztezzük, majd meleg helyen letakarva kelesztjük, amíg duplájára kel.
  3. Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.
  4. Egy kapcsos tortaformát kivajazunk, majd a többi vajat megolvaszjuk. A darált diót és a cukrot összekeverjük.
  5. A kiszaggatott tésztát az olvasztott vajba mártjuk, meghempergetjük a cukros dióban, és a kivajazott formába szorosan lerakjuk.
  6. 175 fokra előmelegített sütőben, alufóliával letakarva, a sütő középső részén kb. 25 perc alatt készre sütjük. (Ügyeljünk rá, mert a dió könnyen odaég!).
  7. Közben készítsük el a sodót, amihez a tojások sárgáját fehéredésig keverjük a kristálycukorral, a vaníliáscukorral és a keményítővel. A tejet melegítsükfelmelegítjük, de nem forraljuk.Lehúzzuk atűzről, majd apránként kanalazva, folyamatos kevergetés mellett atojásos keverékhez adjuk. Végül visszatesszüka tűzre, és alacsony lángon addig keverjük, főzzük, amíg besűrűsödik (kb. 5 perc).
  8. A frissen kisült, de már nem forró aranygaluskát kínáljuk a vaníliasodóval.

Még több aranygaluskát találsz itt >>> 


Megjegyzés

Fotó: Tóth András
Recept és foodstyling: Filep Kata - MME

Ezek is érdekelhetnek