Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranygaluska vaníliás öntettel

90 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
  • 5 dkg porcukor
  • csipet só
  • 2 tojás sárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 3 dl langyos tej
  • 1 csomag instant élesztő
  • A szóráshoz:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg nádcukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • A vaníliás öntethez:
  • 1 liter tej
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 evőkanál nádcukor

Elkészítés

Elkészítés: A fenti hozzávalókból egy keverőtálban addig dagasztjuk a tésztát (kézzel, géppel, fakanállal), amíg az edény falától elválik. Letakarjuk, langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).

Lisztezett deszkára borítjuk, kisujjnyi vastagságra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatót lisztbe mártjuk, és lehetőleg a legkevesebb hulladékkal kiszaggatjuk. Nem baj, ha nem szabályosan kerek a szaggatott tészta.

Kerek 26 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (vagy bármely más sütőedénybe) 3 sorban rakjuk szellősen a tésztagombócokat, minden tésztasor tetejét az olvasztott vajjal megkenünk, és megszórjuk a darált dió és cukor keverékével. A maradék diós cukrot a tetejére szórjuk.

További 20 percig pihentetjük, közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük és kb. 35 perc alatt megsütjük.

A vaníliás öntethez a tejet feltesszük forrni, közben kevés tejjel kikeverjük a pudingport a cukrokkal, majd folytonos keveréssel hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez, lassan összefőzzük.

Amikor megsült az aranygaluska, kicsit pihentetjük, majd a tortaformát lekapcsoljuk, és kerek tálra helyezzük a tésztát.

Hagyjuk kihűlni, nem késsel vágjuk csak tépkedjük! Ízlés szerint vaníliás öntettel tálaljuk hagyományosan, de nagyon finom csokimártással, borsodóval is.

Ezek is érdekelhetnek

Friss