Elkészítés: A fenti hozzávalókból egy keverőtálban addig dagasztjuk a tésztát (kézzel, géppel, fakanállal), amíg az edény falától elválik. Letakarjuk, langyos helyen a duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
Lisztezett deszkára borítjuk, kisujjnyi vastagságra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatót lisztbe mártjuk, és lehetőleg a legkevesebb hulladékkal kiszaggatjuk. Nem baj, ha nem szabályosan kerek a szaggatott tészta.
Kerek 26 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába (vagy bármely más sütőedénybe) 3 sorban rakjuk szellősen a tésztagombócokat, minden tésztasor tetejét az olvasztott vajjal megkenünk, és megszórjuk a darált dió és cukor keverékével. A maradék diós cukrot a tetejére szórjuk.
További 20 percig pihentetjük, közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük és kb. 35 perc alatt megsütjük.
A vaníliás öntethez a tejet feltesszük forrni, közben kevés tejjel kikeverjük a pudingport a cukrokkal, majd folytonos keveréssel hozzáadjuk a forrásban lévő tejhez, lassan összefőzzük.
Amikor megsült az aranygaluska, kicsit pihentetjük, majd a tortaformát lekapcsoljuk, és kerek tálra helyezzük a tésztát.
Hagyjuk kihűlni, nem késsel vágjuk csak tépkedjük! Ízlés szerint vaníliás öntettel tálaljuk hagyományosan, de nagyon finom csokimártással, borsodóval is.