Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranygaluska vaníliaöntettel

> 90 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • 5 dkg vaj
  • A szóráshoz:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • A vaníliaöntethez:
  • 5 dl tej
  • 1 púpozott evőkanál liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • csipetnyi só
  • A kiszúrt pogácsák szórásához:
  • 15 dkg cukrozott darált dió
  • 8 dkg olvasztott vaj

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához az élesztőt fél dl tejben 1 kávéskanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalóival a szokásos módon kelt tésztát dagasztunk, duplájára kelesztjük.

A tálból kiborítjuk a megkelt tésztát, 1 cm vastagra sodorjuk, pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk.

Egy 26 cm-es tortaformát vajjal kikenünk, morzsával megszórjuk. A korongokat a formába sorakoztatjuk, cukrozott dióval megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, rétegezzük, míg el nem fogy.

Ezután 180 fokra bekapcsoljuk a sütőt, és a hideg sütőbe tesszük az aranygaluskát. Míg melegszik a sütő, a tésztánk újra kel. Sütés közben alufóliával letakarjuk a tetejét, hogy a cukrozott dió meg ne égjen!

A vaníliamártáshoz a hozzávalókat kevés tejjel csomómentesre keverjük, majd a többi tejet is hozzákeverjük és felfőzzük. Ha a vaníliamártásunk besűrűsödik, akkor tejjel hígíthatjuk.

Az aranygaluskát a vaníliamártással tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss