Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranygaluska sós karamellel és vanília sodóval

120 perc
rafinált
átlagos
6 adag
Hozzávalók
  • 50 dkg liszt2 dkg élesztő 7 dkg vaj3 dl tej1 púpozott ek kr cukor 2 db tojássárgája l1 ek vaj (a forma kikenéséhez)30 dkg dió (darált)15 dkg cukor (ízlés szerint)10 dkg vaj
  • 40 g vaj (sós (ha nincs sós, akkor sima egy késhegynyi sóval))100 g cukor2 ek viz6 ml habtejszín ((minél zsírosabb, annál jobb) ha lányabb karamellt szeretnénk, többet is adhatunk hozzá)

Elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű lisztet tálba szitáljuk.A tejet meglangyosítjuk, elmorzsoljuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, és felfuttatjuk.A vajat megolvasztjuk, a tojássárgákkal és a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és kemény munkával hólyagosra gyúrjuk. Tetejét meglisztezzük, letakarjuk, és duplájára kelesztjük.Ha kész, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és picipogácsaszaggatóval kiszaggatjukEgy kapcsos tortaformát vastagon kivajazunk, a vajat megolvasztjuk, a diót és a cukrot kikeverjük. Fogjuk a pogácsákat, beleforgatjuk az olvasztott vajba, meghempergetjük a cukros dióban, és a formába sorakoztatjuk őket.Ha az egész kész, előmelegített sütőbe toljuk letakarva (a dió könnyen odakap).Amíg sül, elkészítjük a sodót: A tejet a vaníliarúd kikapart magjával felforraljuk, majd levesszük a tűzről.Egy másik lábosban kikeverjüka tojássárgákat a cukorral és a liszttel.Apránként hozzáadva a vaníliás tejet, kis lángon sűrűre főzzük (nem nagyon sűrűre, nem puding!Egy kis fazékba tesszük a vizet és a cukrot, és kis lángon összeolvasztjuk. Nem keverjük, csak rázogatjuk az edényt, hogy a cukor molekulái ne törjenek. Kis lángon gyöngyöztetjük, amíg a szép karamellszíne nem lesz.Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a vajat, óvatosan elkeverjük.Hozzáadjuk a tejszínt, finoman keverjük, amíg el nem elegyedik a szósszal.Pár percig kis lángon forraljuk, amíg a karamellünk teljesen homogén nem lesz.A sós karamellel meglocsoljukaz aranygaluskát majd egy mély tányérba teszünk vaniliasodot vmt az aranygaluskát és egy kevés porcukorral meghintjük.

Ezek is érdekelhetnek