Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranygaluska III.

6 5/5
> 90 perc
rafinált
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg porcukor
  • 3 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • késhegynyi só
  • 1 tojás
  • 1,3 deci tej
  • 1 citrom héja
  • A töltelékhez:
  • 10 dkg darált dió (én diópótlóval is csináltam már)
  • 10 dkg kristálycukor
  • olvasztott vaj
  • Az öntethez:
  • vaníliaöntet vagy puding
  • tej
  • cukor

Elkészítés

Elkészítés: A tejben felfuttatjuk az élesztőt, és hozzáadjuk a liszthez, a cukorhoz, a vajhoz, a tojáshoz és a reszelt citromhéjhoz, majd a sót is hozzáadjuk. Most indulhat az erőlködés, gyúrjuk meg jó alaposan a tésztát! :)

Hagyjuk pihenni fél órát. Én néha egy éjszakát is kelesztem, ha más dolgom akad.

Amíg kel a tészta, egy tortaformát vajazzunk ki jó alaposan. Egy tálban a darált diót és a királycukrot keverjük össze.

Ha megkelt a tésztánk, kézzel tépdessünk belőle kis gombócokat. Olvasztott vajjal megkenjük, cukros dióba forgatjuk. Szépen szorosan illesszük a gombócokat a kikent tálba. 3 gombóc után én szoktam pluszba rájuk szórni egy kis cukros diót, majd ha teli a forma, akkor ráöntöm a maradékot. Így is hagyjuk állni egy fél órát.

Addig begyújthatjuk a sütőt, és értelemszerűen elkészíthetjük a vaníliaöntetet hozzá.

170 fokos sütőben 30-35 perc alatt sül meg.

Ezek is érdekelhetnek

Friss