Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Aranygaluska II.

MME MME
1 4.5/5
120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 dl tej
  • 5 dkg margarin
  • 1 tojás sárgája
  • csipetnyi só
  • 3 nagy kanál kristálycukor
  • A töltelékhez:
  • kb. 20 dkg darált dió
  • 2-3 kanál barnacukor
  • Az öntethez:
  • 1 l tej
  • 8 tojás
  • 5 kanál kristálycukor
  • 1 kanál vaníliás cukor
  • 1 csomag főzős vaníliás puding

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet egy nagy kelesztőtálba szitáljuk, hozzátesszük a tojást, a cukrot, a csipet sót és a margarint, ezekkel elmorzsoljuk. A langyos tejben elkeverünk 1 kiskanál kristálycukrot és az élesztőt, felfuttatjuk, majd hozzákeverjük a tálban elmorzsolt tésztához, és jól összegyúrjuk. Meleg helyen egy órán át kelesztjük.

A töltelékhez ledaráljuk a diót,hozzákeverjük a barnacukrot.

A megkelt tésztát egy nyújtótáblára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd nagy pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és még kicsit kelni hagyjuk. A sütőformánkat kikenjük, kilisztezzük, és mehetnek bele rétegezve a pogácsák a töltelékkel (mivel kelt tészta, hagyni kell rést a pogácsák között). Ahogy rakosgatjuk bele a pogácsákat, folyamatosan szórjuk a cukros dióval. Amikor kész, előmelegített sütőben kb. 1 órán át takarékon sütjük, mert a közepe sokára sül át.

Közben elkészítjük a sodót: a tejet feltesszük egy nagy edényben forrni (kb. 3 literesben, mert a hozzávalóktól a térfogata nőni fog). A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját elkeverjük a cukorral és a pudingporral, a fehérjét pedig kemény habbá verjük. Amikor a tej már forró, elkeverjük benne a cukros tojássárgát, és kevergetés mellett hagyjuk besűrűsödni, majd a fehérjét is hozzákeverjük, és még néhány percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.

Ha megsült a kalácsunk, a formából kivéve tálcán kínálhatjuk, gyönyörűen pogácsákra lehet szedni, és a sodóval meglocsolva nagyon finom.

Ezek is érdekelhetnek