Elkészítés: A mandulákat egy sütőpapírral borított tepsin szétterítem, 180 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt enyhén megpirítom – így felszabadul a mandulaszemekben rejlő illóolaj, melynek köszönhetően igen aromás is lesz a végeredmény. A kandírozott cseresznyét felaprítom. A már langyosra hűlt mandulához keverem a citrushéjat és a cseresznyedarabkákat.
Egy nagy gáztepsit sütőpapírral borítok. A sütőt 180 fokra előmelegítem. A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a sütőport, összekeverem.
A puha vajat, cukrot, tojást, a narancslikőrt keverőtálba halmozom, hozzáreszelem a citromhéjat, belekeverem a vanília kivonatot, ez egészet fakanállal alaposan kikeverem. Ekkor mehet bele a késhegynyi fahéj, csipet só, majd a sütőporral elegyített liszt. Lágy, piskótára emlékeztető tésztát kapok. Belekanalazom az előkészített mandulás keveréket. A tésztát elfelezem. Az egyik feléből kanállal szép hosszú, kb. 3-4 cm széles csíkot formálok a tepsi egyik felére, majd ugyanígy járok el a tálban maradt maradék tésztával is. A kissé göcsörtös tésztarudakat egy vizes fémkanál hátával kiegyenesítem.
Az előmelegített sütőben 25-30 percet sütöm, de a sütőt nem zárom el. A még puha rudakat deszkára fektetem. A kiemelésnél óvatosan érdemes eljárni, mert könnyen törik. Egy lapos fakanalat csúsztatva a rúd alá azonban ez a baleset megelőzhető.
A rudakat nagyjából 1 cm-es szeletekre vágom, a szeleteket a vágási felületükre fordítva szépen visszarakosgatom a tepsibe (ez a mennyiség szépen ki is tölti a felületet). Visszateszem a forró sütőbe 5 percre, majd minden szeletet átfordítok, hogy a másik oldaluk is szépen megpiruljon, és újabb 5 percet töltenek a sütőben. A ropogós cantuccinikat rácson hagyom kihűlni. Frissességüket akár hetekig őrzik jól záródó dobozban.