Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Áprilisi színes-ízes – a zsenge tök

A lassan bontakozó tavasz egyelőre nem kényeztet el bennünket sok finom friss zöldséggel, gyümölccsel, de remélhetően ez hamarosan nagyot változik. Meglepő zsenge finomságok azonban már fel-felütik a fejüket a standokon.

1-2 hete megjelent a piacokon az igazán zsenge, bébi méretű tököcske, mely külsejében igencsak emlékeztet a vele rokonságban álló cukkinire. Ez utóbbi persze valamikor a tök és uborka keresztezéséből született, tehát nem meglepő a hasonlóság.

Nem is szorul magyarázatra, hogy a zsenge, friss zöldségek mennyire ínycsiklandók, és milyen jó dolog elkészíteni őket. Az ilyenkor fellelhető zsenge tököcskéket nem kell meghámozni, elegendő alaposan megsikálni, és már fogyaszthatók is. Nyersen salátákban, mártogató szószokhoz is kitűnőek, de kicsit megpirítva, grillezve számos könnyen elkészíthető és nagyszerű meleg étel főszereplői lehetnek. Mivel az igazán színes zöldségek szezonja még messze van, érdemes megbecsülni az első hazai vitaminos finomságokat.

Már-már klasszikus párosításnak tekinthető a zsenge tök és juhtúró társítása. Ha valóban nagyon friss és zsenge a zöldség, vétek kivájni a belsejét, pár pillanat alatt elegendő kicsit elősütni, épp csak annyira, hogy kellemes ropogós legyen a felszíne, aztán ráhalmozni a tölteléket, pár percre a forró sütőbe tolni, és már fogyasztható is! A juhtúrós keveréket csak egy kevés petrezselyemzölddel, borssal, pici tejföllel elegyítettem és halmoztam a félbe vágott tökökre. Könnyű fogás lehet ebédre vagy vacsorára.

Egy másik változatban színesítettem a halványzöld tavaszi finomságot. Nem egyszerűen félbe, hanem jó 1 cm-es karikákra vagdostam a zsenge tököt, ezeket grillserpenyőben két perc alatt csíkosra pirítottam, és néhány színes hozzávalóval csinosan elrendeztem egy sütőtálon, majd sajttal és frissen reszelt szerecsendióval borítottam.


A szerecsendió klasszikusan a sütőtökkel alkot párost, de ebben a kombinációban is pompás! Ezt az aromás fűszert, mely tulajdonképp a muskátdió magjának belseje, mindenképp érdemes közvetlenül az ételre reszelni. Mivel nagyon intenzív, kicsinyke mennyiség is csodákra képes – nagy mennyiségben nem is tanácsos használni és nem csupán hallucinogén tulajdonságai miatt, hanem azért sem, mert minden egyéb íz felett átveszi az uralmat. Megfelelő arányú felhasználás során azonban minden összetevőből a legjobb tulajdonságokat csalogatja elő. 

Rakott zsenge tök szerecsendióval

Hozzávalók 2 személyre:
Kb. 30 dkg nagyon zsenge tök
1 kisebb padlizsán (kb. 20 dkg)
2 közepes kemény paradicsom
Kb. 5 dkg sós sajt (pl. feta vagy kéksajt)
Kb. 5 dkg félkemény sajt (edámi)
½ evőkanálnyi reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano) – akinek ez már sok lenne a jóból, el is hagyhatja
Kb. 1 evőkanálnyi olívaolaj a zöldségek elősütéséhez
Só, bors, kevés őrölt rozmaring – ízlés szerint 
Kb. ¼ szerecsendió frissen finomra reszelve 

Elkészítés: A tököket és a padlizsánt nagyjából 1 cm vastagra szeletelem, enyhén sózom, borsozom, őrölt rozmaringgal megszórom. A kisméretű, ilyenkor kapható padlizsán nem hajlamos a keseredésre, ezért mindkét zöldséget csak annyira fűszerezem, amennyire szükséges, nem hagyom állni a sóban.

Egy tapadásmentes grillserpenyőt vékonyan kiolajozok, felhevítek. Előbb a padlizsánokat sütöm meg mindkét oldalukon 2-3 percig, majd a tökszeleteket. Amíg kicsit hűlnek, a paradicsomokat leforrázom, meghámozom, felszeletelem. Egy tűzálló tálban váltakozva elrendezem a zöldségeket, rámorzsolom a sós sajtot, majd az edámi sajtszeletekkel fedem, de úgy, hogy kevés helyet hagyok a szeletek között. Erre reszelem a kemény sajtot és a szerecsendiót, ez utóbbi a zöldségeket és a sajtréteget egyaránt finom illatos és ízes aromával telíti.

180 fokra előmelegített sütőben addig sütöm, amíg a sajt szépen ráolvad, kissé megpirul. Ekkora mennyiségnél ez kb. 15 percet vesz igénybe. Ennyi idő alatt a zöldségek szépen összesülnek, a padlizsán és a paradicsom finom puha, a tök még épp roppanós lesz, az olvadt sajtrétegen pedig finoman illatozik a szerecsendió.

Egyszerűen elkészül, mégis látványos és nagyon finom!

Ezek is érdekelhetnek

Friss